Woning bouwen in Lemmer: waar moet je rekening mee houden?

LEMMER – Wanneer je een nieuwbouwwoning in of rondom Lemmer wil laten bouwen, komt er veel regelwerk op je af. Je moet vakmannen regelen, vergunningen aanvragen en ook niet geheel onbelangrijk: jouw nieuwbouwwoning moet voldoen aan een aantal eisen en wetten, zoals regels omtrent duurzaamheid. Hieronder vertellen we je meer.

  1. Duurzaam bouwen

Wanneer je van plan bent om een huis te bouwen, moet je rekening houden met de BENG-regels. BENG staat voor ‘bijna energie neutraal gebouw’, en zoals je al doet vermoeden moet jouw woning dus bijna energie neutraal gebouwd worden. De overheid wil daarmee stimuleren dat iedere nieuwbouwwoning duurzaam wordt gebouwd door het onder andere goed te isoleren. Ook mag de woning maar een maximaal energiebehoefte hebben.

Het is dus belangrijk om stil te staan bij duurzaamheid wanneer je een woning gaat bouwen. Naast de BENG-regels kun je ook eens denken aan circulair bouwen, of natuurinclusief bouwen. Met natuurinclusief bouwen behoud je de biodiversiteit zo veel mogelijk, door bijvoorbeeld een groen dak aan te leggen of te investeren in een vleermuistil. Meer over natuurinclusief bouwen kun je vinden op Unitura.

  1. Vergunningen aanvragen

Daarnaast moet je ook denken aan het aanvragen van vergunningen voordat je aan de bouw begint. Wanneer je in Lemmer een huis gaat bouwen kun je checken welke vergunningen je nodig hebt door op de site van de gemeente te kijken. Zo kun je denken aan een omgevingsvergunning. Het is niet altijd nodig om deze vergunning aan te vragen: je kunt via de site van de gemeente een vergunningscheck doen, om te controleren welke vergunningen je moet aanvragen voor het bouwen van een nieuwe woning.

  1. De Omgevingswet

Staat de bouw van jouw nieuwbouwwoning gepland na 1 juli 2023? Dan is het belangrijk om eens een kijkje te nemen in de Omgevingswet. Dit is een wet die op de bovengenoemde datum van kracht zal gaan. In deze wet staan regels omtrent de leefomgeving. Dankzij deze wet kunnen besluiten rondom de bouw sneller en beter worden gemaakt.

  1. Opleveringskeuring

Waar je bij een bestaand huis een bouwtechnische keuring kunt uitvoeren, kun je bij een nieuwbouwhuis een opleveringskeuring uitvoeren. Het is niet verplicht, maar wel een aanrader om dit te doen. Wanneer het huis is gebouwd en klaar is, check je met een opleveringskeuring voor de laatste keer het huis met de aannemer en met de bouwkundige. Zo’n bouwkundige checkt de woning aan de hand van de laatste wetten en regels en wijst je op eventuele gebreken.