Weerman Sible seit:”Nog 4 dagen hoogzomers weer”

LEMMER – Terwijl de meeste mensen genieten van het mooie weer, las ik gisteren (donderdag) weer een artikel dat we anno 2023 regelmatig tegenkomen. De kop van het artikel kwam met de tekst “noodweer gaat de huidige warmte verjagen.” Hoe kun je nou op donderdag al weten dat we dinsdag noodweer krijgen? Het lijkt wel wat op bangmakerij, het is nog volstrekt onduidelijk hoe de huidige warmte zo rond dinsdag/woensdag het land wordt uitgeknikkerd. Moeten we nou meteen van noodweer spreken wanneer er een regen onweersbui overtrekt?

Over warmte gesproken beste lezers, het lijkt dezer dagen wel op september 1947. Ruim 70 jaar geleden was het in zowel september als oktober erg warm. Dit gebeurde na een lange hete zomer.

Ik sprak deze week met een bekende die het nu wel erg warm vond. Mijn tip was denk aan een koude kille natte dag in november of december en geniet vooral van het moment van deze mooie vitaminen D rijke periode. Die donkere en kille periode komt per slot van rekening elke dag dichterbij.

De warmte die ons nu wordt opgediend, hebben we te danken aan een prachtige samenwerking tussen een hogedrukgebied boven Wit-Rusland en lagedrukgebied ten westen van Portugal. Dit weekend blijft het erg warm voor de tijd van het jaar, zaterdag wandelt het hogedrukgebied wat verder Russisch grondgebied binnen. Aan de andere kant,  ten westen van Portugal liggen er wat buien te pruttelen. Maar die blijven voorlopig op grote afstand.

Zondag ontstaan er ook in de Golf van Biskaye wat kleine rimpels in de vorm van een paar kleine storingen. Hierdoor ontstaat er boven Engeland ook enkele regen-, en onweersbuien. Deze bereiken ons voor dinsdag niet.

Weekendverwachting

Vrijdag
Droog en zonnig.
Er staat een zwakke zuidenwind kracht 1-2.
27 graden.

Zaterdag
In de (vroege ochtend) ochtend een kansje op wat nevel,
Algauw stelt de zon weer orde op zaken en wordt het een mooie dag.
Er staat een zwakke zuidwesten wind kracht 2.
26 graden.

Zondag
Droog en zonnig.
Er is weinig wind uit oost tot zuidoost kracht 2.
28 graden.

Ontwikkelingen maandag en dinsdag

Maandag raakt het warmbloedige hogedrukgebied steeds verder uit ons beeld, ondertussen ontstaat er een depressie in het zeegebied tussen IJsland en Noorwegen. Ook boven het zuiden van Engeland zien we de prille geboorte van een storing. Dit is de voorbode van een buienstoring die dinsdag de warme lucht gaat verjagen.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Eerst droog en zonnig.
In de avond een hele kleine buienkans.
De wind is zuidelijk kracht 2-3.
25 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, toch ook kans op enkele buien.
De wind is eerst west kracht 2, in de middag matig uit noordwest kracht 3-4.
Het is wat koeler met 21 graden.

Doorkijkje lange termijn

Dinsdag 12 september blaast het huidige hogedrukgebied met al haar warmte de aftocht. Na de buien op dinsdag krijgen we weer een paar droge dagen.

Woensdag wordt er weer een rode uitloper via het zuiden van Engeland uitgerold. Door deze rode loper krijgen we opnieuw enkele droge dagen waarbij de temperatuur wat moet inleveren maar met 19-21 graden horen we niemand klagen lijkt mij.

Tijdens het volgend weekend trekt een hogedrukgebied richting het oosten. Ondertussen zien we op de oceaan de depressies wat talrijker worden. Dit wordt in de hand gewerkt door een duidelijke afkoeling in de bovenkamer van de atmosfeer. Wat dit ons dan gaat brengen? Daar kom ik maandag natuurlijk weer op terug. Worden het de depressies die weer de regie overnemen? Of worden we weer gered door een hogedrukgebied?

Wist u dat?
Het vandaag precies 6 jaar geleden op september 2017 erg slecht weer was? Er viel zeer veel regen, in totaal 50 mm regen. Net best…. Enkele dagen later deed de natuur het nog eens dunnetjes over. Op 12 september viel er nog eens 45 mm regen.

Wist u dat?
Het in de eerste 10 dagen van 2015 erg koel septemberweer was? Op geen enkele dag werd het overdag 20 graden. Het werd gemiddeld niet warmer dan 17,3 graden. Normaal hebben we recht op 18,2 graden. Op dit moment zitten we op een gemiddelde 24,7 graden.

Wist u dat?
Het op 13 september 2016 de laatste keer is geweest dat we in Lemmer in de maand september een tropische dag hebben beleefd? Het werd destijds 31 graden.

Weerspreuk

Is de eerste week van september heet,
dan staat een lange winter gereed.

Sible Waaijer