Maaike Visser helpt vrouwen van hormonale klachten af

Maaike Visser helpt vrouwen van hormonale klachten af

LEMMER – Maaike Visser uit Lemmer helpt vrouwen met haar praktijk Vrouw&Praktijk van klachten af die hormonaal gerelateerd zijn. Want hoewel vrouwen vaak denken dat hun klachten niets met hun hormoonstelstel te maken hebben, weet Maaike wel beter. “Vaak denken ze bovendien dat er niets aan die klachten te doen is. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden dat dit wel degelijk kan.” De HBO verpleegkundige kwam door de ziekte van Bechterew in een neerwaartse spiraal terecht. Ze had altijd hevige pijnen, wilde zwanger worden maar dat lukte niet en ze moest haar baan opzeggen door de ziekte.

Invloed van hormonen op gezondheid en ziekte

“Ik ging steeds meer aanpassingen doen, steeds meer medicatie gebruiken en dat wilde ik helemaal niet. Toen het zwanger worden bovendien niet wilde lukken, ben ik me helemaal gaan verdiepen in leefstijl, voeding en supplementen. En kwam ik er vervolgens achter hoe groot de invloed van hormonen is op gezondheid en ziekte. En in mijn eigen geval ook hoe ik daar mee om kon gaan en wat ik kon doen om mijn lijf zoveel mogelijk in harmonie te krijgen.”

Stadium cyclus

Toen ze leerde in welk stadium van haar cyclus ze de meeste last had en wat ze kon doen om daar mee om te gaan, kwam er plotsklaps ook een positieve zwangerschapstest. “Toen dacht ik, daar moet ik wat mee. Daar moet ik andere vrouwen ook mee helpen.” Ze volgde een groot scala aan opleidingen om zoveel mogelijk kennis te vergaren op dit gebied. Samen met haar medische achtergrond, eigen ervaringen en kennis van vrouwelijke hormonen gaat ze “vage vrouwenklachten” nu te lijf.

Uiteenlopende klachten behandelen

De klachten die Maaike behandelt in haar praktijk zijn heel erg uiteenlopend. Van vermoeidheid tot niet zwanger kunnen worden van geen zin in seks tot migraine en stemmingswisselingen en van hevige menstruatieklachten tot opvliegers. En vrouwen hoeven daarbij niet bang te zijn dat hun problemen op een zweverige manier worden benaderd. “Juist niet. Ik ben de meest nuchtere mens die er bestaat. Ik wil bovendien een brug slaan tussen de reguliere zorg waar ik altijd in gewerkt heb en preventieve zorg. In onze hedendaagse maatschappij gaat het vaak om symptoombestrijding, terwijl preventief zorgen voor een goed werkend lichaam veel beter werkt in mijn ogen.” Maatwerk is daarbij leidend zegt ze. “We gaan bij klachten kijken, wat de oorzaak is. En wat je kan doen om je lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Daarbij wordt altijd eerst gekeken naar tekorten. Dat doe ik naar aanleiding van bloedonderzoek. Vaak hebben vrouwen tekorten aan mineralen en vitamines. Door goede supplementen voor te schrijven worden die tekorten opgeheven.”

Je lichaam wil overleven

In een tijd waarin vrouwen alle ballen in de lucht moeten proberen te houden, zijn zulke tekorten niet vreemd stelt ze. “Je lichaam wil altijd overleven en gaat dus compenseren. Bij hevige stress bijvoorbeeld wordt cortisol aangemaakt. En cortisol is bijvoorbeeld een echte progesterondief, een hormoon wat in de tweede helft van de cyclus centraal staat. Progesteron hoort weer in balans te zijn met oestrogeen. Is de balans weg? Kunnen er klachten ontstaan. Bij gebruik van de hormonale anticonceptiepil wordt je hele hormonale systeem eigenlijk plat gelegd. Ook dat kan grote consequenties hebben.”

Soms zoeken naar een speld in een hooiberg

De situatie bij elke vrouw is echter anders en soms is het echt zoeken naar een speld in een hooiberg. “Als duidelijk is wat er aan de hand is, gaan we kijken wat er nodig is om het probleem op te lossen of te verminderen. Door te kijken wat je zelf kunt doen met voeding en leefstijl, stressvermindering en door rust in je leven te brengen. Maar ook door het aanvullen van tekorten. En soms gaat het om hele kleine aanpassingen die een geweldig effect hebben. Ik vind het fantastisch om dat uit te zoeken en iemand daarmee te helpen.”

Cyclus tot je dood gaat

En wie denkt dat er na de laatste menstruatie geen cyclus meer is, heeft het helemaal mis. “De vrouwelijke cyclus heb je vanaf de eerste menstruatie totdat een vrouw overlijdt. Je daarvan bewust worden als vrouw en wat je kunt doen om je lijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren, helpt enorm. Want wie in de gaten heeft wat die cyclus doet, kan daar ook op inspelen. Er gaan dan echt deuren open. Zo weet ik precies in welke fase ik wel een wijntje kan drinken en wanneer niet omdat ik er dan last van krijg. Bij mij heeft het ertoe geleid dat ik met meer dan de helft minder medicijnen toekan voor de ziekte van Bechterew én dat ik inmiddels moeder ben van drie prachtige kinderen. En als dat bij mij kan, kan dat bij anderen ook.”

Meer informatie en contact

Op het Instagramprofiel van Maaike is meer informatie te vinden. Dit profiel is te vinden op: https://www.instagram.com/vrouwenpraktijk_cyclusexpert/