Leerlingen Tienerschool exposeren hun foto’s in de bieb

De tieners mochten hun eigen werk bekijken in de expositie. Foto Jan van der Werf

LEMMER – Donderdag 29 februari is de expositie “Landschapsfotografie” in de bibliotheek geopend door wethouder Luciënne Boelsma. Tieners van de Tienerschool maakten deze foto’s. Ze hebben daarvoor deelgenomen aan het project “Landschapsfotografie” dat georganiseerd is door het Bezoekerscentrum Mar en Klif en Bibliotheken Mar en Fean.

Ontstaan landschap

Tijdens het project heeft een landschapsambassadeur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân de jongeren verteld over het ontstaan van het landschap rondom Lemmer. Hierbij stond het veengebied centraal: een gebied waar de ingreep van de mens groot is geweest. De leerlingen werden geïnformeerd over de belangen van het veengebied en wat dit betekent voor de toekomst. Daarna gingen ze samen met de ambassadeur het landschap bekijken en werden de leerlingen uitgedaagd deze kenmerken vast te leggen door middel van fotografie. Een fotograaf heeft de tieners hierbij begeleid en gestimuleerd om verschillende technieken te gebruiken zoals diafragma, perspectief, close-up, doorkijkje en landschapsfotografie.

Lekker buiten zijn

De leerlingen hebben door het project op een creatieve wijze kunnen kijken naar hun eigen leefomgeving en de rol die zij daar zelf in willen en kunnen spelen. Hiernaast hebben ze ook kunnen ervaren hoe fijn het is om buiten te zijn en hoe dit effect kan hebben op jezelf. Iedereen kan nu de foto’s bekijken in de bieb in Lemmer.

Als eerste nam Miriam Bakker van de bibliotheek het woord (gele trui), hierna was de beurt aan het Ambassadeur Japke Zwaan. Vervolgens werd de expositie officieel geopend door wethouder Boelsma. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Cultuurparticipatie.