Bij Hielke Soeten stroomt vissersbloed door de aderen

Bij Hielke Soeten stroomt vissersbloed door de aderen

LEMMER – Hoe fanatiek kan je zijn.
Hielke Soeten behoorlijk, zeg maar bloedfanatiek. Hij is al vanaf zijn prilste jeugd aan de waterkant te vinden. Met een hengel.
In het Dok, bij de voormalige muziektent, ving hij zijn eerste voorntjes. De kneepjes van het vissen leerde hij van zijn vader, de 4 jaar geleden overleden Hennie Soeten. Wie kende hem niet, de man met altijd het Friese petje op.
In het stroomkanaal bij het Stoomgemaal mochten vader en zoon Soeten graag met hun bootje op snoek en snoekbaars vissen, vaak ’s nachts. ‘We mochten toen nog met levend aas vissen’, zegt Hielke en vervolgt: ‘ik leerde op een gegeven moment een goeie vriend kennen en met hem ging ik in wedstrijdverband witvissen. Elke zaterdag overal heen. Ik werd steeds fanatieker en slaagde erin meer vis uit het water te halen en vaak meer dan de meeste anderen. Behoorlijk succesvol, al zeg ik het zelf’.
Uiteraard werd hij lid van de HengelSportVereniging Lemmer, van welke vereniging hij momenteel zowel voorzitter als secretaris is. Omdat bij deze vereniging er weinig animo was om in wedstrijdverband te vissen, sloot hij zich daarnaast jaren geleden aan bij de HSV De Bears in Balk.

Vis, ik heb je
‘Zowel op woensdag als op zaterdag worden er iedere 2 weken door de HSV De Bears wedstrijden georganiseerd. In deze wintercompetities ben ik redelijk succesvol’. Bescheidenheid siert Hielke. Want als ik hem vraag wat ‘redelijk succesvol’ is, erkent hij dat hij maar liefst 15 keer clubkampioen is geweest. ‘Hoe flik je dat steeds maar weer’, vraag ik hem. ‘Ja’, en hij denkt even na. ‘Allereerst heb ik uitstekend vistuig. Een niet goedkope vaste stok van carbon van ongeveer 13 meter, die nog geen kg weegt. Ik gebruik gevlochten draad, waar in tegenstelling tot gewoon nylondraad geen rek in zit. Daardoor is het direct duidelijk, dat ik beet heb. De top van de hengel registreert het onmiddellijk. En gelijk kunnen slaan, betekent vrijwel altijd: vis, ik heb je’.
Ook bereidt Hielke zich intensief voor op een wedstrijd. Daarnaast eigent hij zich voor een wedstrijd de mooiste wormen toe. Er mag niks misgaan. Een goeie voorbereiding is het halve werk. ‘Je moet aan het water niet afhankelijk zijn van het materiaal. Dat moet in uitstekende conditie zijn. Het mag wat kosten. Ik pak het vissen serieus aan. Verder ben ik erg competitief. Bij het fanatieke af’.
Verder vist Hielke graag met een werphengel. Maar liefst 60 tot 70 meter werpen is voor hem geen probleem. Hij gooit het aas vaak tegen de andere wal aan. ‘Ja, daar schijnen de meeste en dikste vissen te zitten. Mensen vragen me vaak waarom ik niet aan de andere kant ga zitten. Als ik daar heen ga lopen, dan zwemmen ze naar deze kant. En zo vis je steeds weer zogezegd achter het net’. Jaja, dat zal wel, concludeer ik.

Viswedstrijd voor de jeugd
HSV Lemmer telt zo’n 1200 leden. Nogal wat. ‘Ja’, zegt Hielke. ‘We hebben als vereniging 600 vaste leden (vergunninghouders). Daarbij komen nog eens 300 personen, die via internet een vispas aanschaffen. Bij de dierenwinkel aan de Vissersburen worden er daarnaast ook nog eens 300 vispassen aangekocht. Veel Duitsers willen hier in de buurt een hengeltje uitgooien’.
HSV Lemmer organiseert ieder jaar bij het Vissersmannetje in het Dok een wedstrijd voor de jeugd. ‘De kinderen zitten hutje bij mutje naast elkaar. De sfeer is fantastisch’. Zoals eerder gezegd, is Hielke bij viswedstrijden behoorlijk succesvol. In zijn huis staan en hangen verscheidene trofeeën, zoals die voor een 2e plek bij de Friese kampioenschappen en eentje als polderkampioen. ‘Ach, zegt Hielke. Ik vind het leuk om aan wedstrijden mee te doen. En als ik dan win, is het mooi meegenomen’.
Binnenkort doet hij met HSV De Bears mee aan het Nederlands Kampioenschap voor clubs. ‘Wij waren tweede bij de federatie Friesland en dat geeft ons het recht om aan die landelijke wedstrijd mee te doen’.
– Geschreven door Thijs de Boer

(Dit artikel is terug te vinden in de rubriek Passie)