Begraafplaats ligt er schandalig bij

LEMMER – Onlangs had Lemsternijs een interview over de nieuwe begraafplaats in Lemmer. Er werd toen door de gemeente aangekondigd dat er allerlei verbeteringsplannen werden ontwikkeld. Helaas ligt de laatste rustplaats er momenteel schandalig bij. Het gras staat hartstikke hoog, er is geen doorkomen aan en overal staat onkruid. Het ziet er onverzorgd uit en mensen met een hulpmiddel kunnen al helemaal niet bij de laatste rustplaats van hun geliefde komen.

Dit vond ook Yvonne Bergsma – Hiddinga die er een mail aan wijdde. Ze schrijft:” Afgelopen zondag was het moederdag en zoals verwacht komen er dan veel kinderen op het kerkhof om wat bij het graf van hun moeder te zetten. Maar….tot mijn schrik en verbazing zag de begraafplaats er in en in triest uit! Distels en ander onkruid naast de graven en het gras haast op kniehoogte. Het is altijd al een triest moment om bij het graf van je dierbaren te komen, maar zondag vond ik het écht om te huilen. Is dit nou een visitekaartje? NEE!! Dit was (en is) een troosteloos aanzicht op iets wat sereen en vredig hoort te zijn. Nu was het alleen maar frustratie, ergernis en een triest gevoel.”

Gemeente doe er iets aan!

Yvonne schrijft verder:”Ik hoop uit de grond van mijn hart dat gemeente Fryske Marren hier wat aan gaat doen. Want duurzaam onkruid bestrijden en het gras laten groeien voor insecten ed kan op zoveel andere plekken maar hoort NIET het aangezicht te zijn van een begraafplaats!!”

Een bloemenveld waar je zou moeten parkeren?

Ook zijn er andere reacties. Zo wordt het veld waarin de gemeente het gras hoog wil houden blijkbaar gebruikt om auto’s te parkeren, wanneer er niet voldoende parkeerruimte beschikbaar is. Dat blijkt regelmatig voor te komen: er zijn maar zo’n 20 parkeerplekken. Bij een uitvaart zijn al snel 80 personen en tussen de 35 en 50 auto’s. Zeker als veel mensen van buiten Lemmer komen. Als het veld dan vol bloemen en wildernis staat, kan dat deel niet worden gebruikt als parkeerplek.

Ook over een eventueel aan te leggen wandelroute is verbazing. Mensen vragen zich af waarom je zo’n wandelroute zou aanleggen en onderhouden als er nu al geen tijd en geld beschikbaar is om het op de begraafplaats zelf netjes te houden.

Waarom lag het er voorheen wel goed bij?

Tevens is er boosheid over het huidige maaibeleid. Mensen vragen zich af waarom het voorheen wel netjes kon blijven en er voldoende gemaaid werd, en dat nu dus niet meer kan. Bezoekers denken dat er gewoon een andere insteek is bij de leidinggevenden. “Destijds wilden ze dat het op de begraafplaats picobello er uit zag. Bij grote droogte werd het inderdaad geel, maar gemaaid werd er wel. En er was weinig onkruid. Nu is de insteek meer dat het achter de schermen in orde is. Zo zijn er nieuwe apps en een betere informatievoorziening betreffende uitgegeven graven en nog vrije graven. Ook worden  sneller oude monumenten (laten) verwijderd omdat de huur van het graf niet wordt verlengd door de nabestaanden. Maar op de begraafplaats zelf ziet het er niet uit.”