NCPN: Oorlog, gemeentepolitiek en verkiezingen

LEMMER – Je kunt er niet omheen: de oorlog. Ik kan me dan ook voorstellen dat bij veel mensen de gedachten nou niet direct bij verkiezingen zijn. Toch wil ik een aantal zaken aansnijden die de NCPN en soms ook ik persoonlijk als raadgever in de afgelopen periode heb meegemaakt.

Veroordelen

Om elk misverstand te voorkomen wil ik allereerst de eerste zinnen van een verklaring citeren: “Werkende mensen in Oekraïne, Rusland, Oost-Europa, West-Europa en Nederland hebben niets te winnen en alles te verliezen bij een oorlog. Het langlopende conflict tussen verschillende imperialistische machten in Oost-Europa is geëscaleerd naar grootschalige oorlogshandelingen in Oekraïne. De Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en de Communistische Jongeren Beweging(CJB) veroordelen de invasie van de Russische Federatie in Oekraïne”.

Boete en stopzetten uitkering

Bijna twee jaar heeft het geduurd. Dat een eerlijke inwoner een in het vooruitzicht gesteld bedrag aan de gemeente opgaf. Die inwoner had een uitkering. Dus daarom. Het is hier niet de plaats om het hele tenenkrommende verhaal te doen. Maar de inhaligheid van het gemeentebestuur om daar geld aan over te houden en de eerlijke inwoner als een fraudeur te zien, heeft mij toen zeer aangegrepen en ook boos gemaakt. De eerlijkheid werd bestraft met meerdere keren opschorten en stopzetten van de uitkering en een boete van duizenden euro’s. Niet bestaande gegevens moesten aangeleverd worden. Stelselmatig werd de druk opgevoerd, met als gevolg slapeloze nachten voor de inwoner. Uiteindelijk, na bijna twee jaar, kwam alles weer goed. De inwoner had het de gemeente toekomende deel al eerder betaald, de boete was van de baan.

Denk maar niet dat je dat mag houden!

De vorige regering had toegezegd de slachtoffers van het schandaal toeslagen schadeloos te stellen. Een telefoontje uit een van onze dorpen. Gemeld werd dat vanuit het gemeentehuis een van de slachtoffers van genoemd schandaal opgebeld was met de mededeling dat zij niet moest denken  dat, als zij het door de regering toegezegde bedrag zou ontvangen, dat zij dat mocht houden…. Zo werd er iemand maandenlang van een inkomen uitgesloten met als argument een niet juiste uitspraak van de Centrale Raad van Beroep…..  Ook dat is weer in orde gekomen. Het inkomen van een moeder werd door de gemeente gekort met een onjuist argument. Ook dat is weer goed gekomen. Ondanks dat dit soort onrechtvaardigheden gewoon niet mogen voorkomen ben ik toch blij dat ik heb kunnen helpen.

Dingen die niet zijn gelukt

Zo zijn er ook dingen niet gelukt. Ondanks onze inzet en steun aan de recreanten op de camping aan de Plattedijk in Lemmer hebben al die aan Lemmer verknocht geraakte mensen hun geliefde camping moeten verlaten. Dat deze mensen niet in De Fryske Marren mogen stemmen, maakt voor de NCPN geen verschil. Zo hebben we het ook niet voor elkaar kunnen krijgen dat in het belang van de tijdelijke bewoners in de Zuiderzeestraat de sloop uitgesteld kon worden, wat eerder in het belang van vleermuizen wel kon.

Alle onrechtvaardigheden in De Fryske Marren moeten, net als de oorlog in Oekraïne stoppen. En zo snel mogelijk!

Rinze Visser (NCPN)