Nieuwe standhouder op de markt: thee, kruiden, honing(producten) en stroopwafels

Simon (rechts) en Peter hebben gekozen voor een assortiment waarbij bewust omgaan met natuur, dier en mens voorop staat.

LEMMER – Sinds een paar weken staan Simon Speksnijder-Bruinsma en Peter Bruinsma – Speksnijder met hun kraam op de donderdagmarkt in Lemmer. En daar is werkelijk van alles te koop. Allerlei uiteenlopende (biologische) kruiden en specerijen, maar ook heel veel verschillende soorten (biologische) thee. Maar ook zelf gebakken stroopwafels. En honing en honingproducten. En dat alles met een filosofie. Want daar begon het allemaal echt mee voor de ondernemers.

Biologisch dynamische imkers

Hun liefde voor de bij en honing was de eerste aanzet. Op de 48e verjaardag van Koningin Maxima (vrijdag 17 mei 2019) besloot het paar een duurzame imkerij op te zetten en kwam een lang gekoesterde wens van hen in vervuling. Hun eerste volk noemden ze naar de Koningin. Ze imkeren doelbewust op een duurzame manier, dus zonder gebruik te maken van allerhande bestrijdingsmiddelen. Daarbij is dan ook aandacht voor de wilde bijen, vlinders en vogels. De heren zijn dus biologisch dynamische imkers. Ze hebben voor dat doel een met zorg samengestelde selectie van wilde bloemen, bloembollen, fruitbomen en overige bijvriendelijke bomen geplant. Dit is niet alleen een goede afwisselende voedingsbron voor de honingbijen. Het is tevens een goede en afwisselende bron van nectar voor tal van wilde bijen, diverse vlindersoorten en niet te vergeten de tuinvogels die zich daardoor met grote regelmaat laten zien rond de bijenkasten. Bij Beemyguest is een keur van verschillende honing- en honingproducten te koop. Ook geven ze voorlichting over het belang van de bij en hebben ze een bijenvolk opgehaald dat opeens op de Piterstun in een boom hing. Het volk is daarmee gered en de vrijwilligers van de Piterstun waren daar meer dan blij mee.

Kruiden zonder zout

Wie kruiden zoekt, kan in de kraam ook een enorm scala aan producten vinden. Uit allerlei windstreken en van allerlei smaken wordt er van alles aangeboden. En het mooie is: allemaal zijn ze zonder zout tenzij is aangegeven dat er wel zout in zit. Voor mensen die geen zout mogen of willen een uitkomst. Op de website van www.beemyguest.frl is onder het kopje kruiden en specerijen te vinden wat ze zo allemaal bieden. Maar het is ook heerlijk sneupen langs al die prachtige potten met kruiden die overigens in elke hoeveelheid verkrijgbaar zijn. Dus van een schepje tot een hele pot. En wil je een potje laten vullen dat je van huis hebt meegenomen dan kan dat ook gewoon.

Theesoorten

In de kraam zijn verder onnoemlijk veel (biologische) theesoorten te vinden. Met daarop hoe lang de drank moet trekken, hoe heet het water moet zijn en iets over smaak en uitwerking. Voor echte theeliefhebbers een pure snoepwinkel dus.

Stroopwafels en honingwafels

Simon vertelt dat toen hun uit de hand gelopen hobby maakte dat ze op markten gingen staan, hij er soms momenten bij had dat er niet veel te doen was. Dus besloot hij in die tijd maar stroopwafels en honingwafels te bakken. En die zijn zo warm op te eten als je dat wilt. En het mooie is: de stroopwafels zijn er ook in glutenvrije variant.