Weerman Sible seit: “Van alles wat!”

Foto Sible Waaijer

LEMMER – Tjonge jonge wat een weekend beste lezers. Wat mij betreft viel het zaterdag iets tegen, ik had op wat meer zon gerekend. Ik had zon voorspeld in Lemmer, helaas scheen hij in het noorden van Friesland en Groningen wel maar niet in Lemmer. Wat wel prettig was dat er zaterdag heel weinig wind stond. Over de zondag zullen we het maar niet hebben, ut wie niks……

Hoe verder?

Na het waterballet van de zondag liggen we op deze maandag even op een vluchtheuveltje met een westenwind en iets beter weer. Dit wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied ten noordwesten van Portugal. Deze rolt even een soort van rode loper uit tot over onze omgeving. Toch is het niet helemaal pluis, want er ligt aan de oostkant van Engeland een lijntje met buien klaar. Deze lijken zich niks aan te trekken van de rode loper die is uitgelegd. Het is erg waarschijnlijk dat we hier maandagmiddag toch weer wat regen van mee krijgen.

Dinsdag wordt de stroming weer zuidwestelijk: het hogedrukgebied ten noordwesten wandelt Frans grondgebied binnen. Het zorgt dinsdag voor een droge dag. Aan de andere kant zien we een nieuwe blikvanger.
Wie dat dan is? Een knoeperd van een nieuwe depressie: hij ligt dinsdagmiddag en zuiden van Groenland.

Later op dinsdagavond krijgt het moedersysteem een jongeling, die ligt ten zuiden van IJsland. De jongeling heeft geeft woensdag weer aanleiding tot regen en een toenemende wind. Donderdag en vrijdag heeft de depressie in de het gebied Groenland/IJsland en Schotland ons in haar greep. Het worden buiige dagen waarbij de wind ook weer aan kracht wint.

Verwachting

Maandagmiddag en maandagavond – buien

Veel bewolking droge perioden overheersen. Toch valt er in de middag en avond wel weer een buitje.
De wind is matig uit zuidwest tot west kracht 3-4.
Het wordt maximaal 9 graden.

Dinsdag – meest droog
Tot de avond meest droog met misschien een knipoog van de zon.
De zuidwesten wind is matig kracht 3-4, later iets sterker.
Het wordt maximaal 9 graden.

Woensdag – droog begin
Veel bewolking met vooral in de middag en avond regelmatig regen.
De zuidzuidwesten wind wordt matig tot vrij krachtig, kracht 4-5.
Het blijft zacht met maximaal 10 graden.

Donderdag – buiig
Een levendige dag met zon, buien en wind.
De zuid tot zuidwesten wind wordt matig later krachtig, kracht 4-6.
Het wordt weer zacht met 11 graden.

Vrijdag – buiig
Een afwisseling van zon, buienwolken en enkele buien.
De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, kracht 4-5.
Iets koeler met 8 graden.

Weekendverwachting

Zaterdag persen we er misschien een droge dag uit, het is nog niet zeker hoor, maar ik heb hoop. Later op de zaterdag nemen de spanningen op het weertoneel toe, er ontwikkelt zich bij de ingang van het Engelse kanaal een kleine maar venijnige depressie. Op dit moment is het niet te zeggen hoe het zondag komt, diverse weermodellen zitten niet op 1 lijn. De onzekerheid zit hem in de positie van de kleine maar vervelende depressie.

Ik heb op dit 2 opties in de aanbieding.

Optie 1
De kern van de depressie ligt boven Zeeland en zorgt voor een natte, koude dag met een vieze oostenwind.

Optie 2
De depressie trekt via het noorden van Frankrijk richting Duitsland, dat geeft bij ons een zuidenwind waarbij er weinig of geen regen valt. Bij deze optie krijgen delen van Noord-Frankrijk, Luxemburg en Duitsland een pak sneeuw. We wachten af!!!!

Weekendverwachting

Zaterdag-meest droog
Meest droog met soms wat zon en misschien toch een buitje?
De wind is matig en komt uit zuidzuidwest, kracht 3-4.
Met 6 graden is het nog wat frisser.

Zondag-onzeker ?
We gaan natuurlijk voor optie 2.
Een zo goed als droge dag met veel wolken.
De wind is matig uit het zuiden kracht 3.
7 graden.

Wist u dat?
We vandaag 28 jaar geleden op 19 februari 1996 sneeuwstormachtige toestanden hadden. Het sneeuwde bij een harde tot stormachtige noordoostenwind, er lag een laag sneeuw van 8 cm. Het was bar en boos.

Wist u dat?
We in de periode van 19 t/m 28 februari 2003 heerlijk zonnig weer hadden. De terrassen zaten vol met mensen die genoten van die vitamine stoot. Met 13-14 graden was het genieten geblazen.

Wist u dat?
De huidige maand februari op dit moment op nummer 1 staat op het gebied van warmte. Krijgen we een nieuw record?

Wist u dat?
Er in deze maand februari alweer 75 mm regen is gevallen. Vorig jaar viel er maar 22 regen. Normaal hoort in februari ruim 50 mm regen te vallen. Februari 2020 was bizar nat met 175 regen, het kan dus altijd nog erger. Daarin tegen was het 2 jaar eerder in februari 2018 kurkdroog met maar 19 mm regen. Er is geen jaar gelijk beste lezers.

Weerspreuk

Als de krokussen vroeg bloeien,
zullen ze in het voorjaar met koude stoeien.

Sible Waaijer