Langste dag wordt gevierd met uniek Midsimmerfestival aan de Tsjûkemar

Aan de oevers van het Tjeukemeer zal over een lang gebied de langste dag worden gevierd met heel veel verschillende activiteiten. De kunstenaars bekijken hier 'hun" podium. Foto Conny Kitschmann

Echten –  De langste dag van het jaar moet uitbundig gevierd worden, vindt Kunst en Meer, de stichting die al een aantal succesvolle culturele evenementen rond de Tsjûkemar en haar omgeving op de kaart heeft gezet. Daarom organiseert ze op 22 juni, de langste dag van 2024, een festival. En dat Midsimmerfestival duurt van zonsopgang tot zonsondergang.

Heel veel activiteiten

Tussen het krieken van de dag en het ondergaan van de zon zijn die dag enorm veel interessante activiteiten te beleven op een uitgestrekt festivalterrein pal aan de oever van de Tsjûkemar. Dat prachtige water staat centraal. Het festival heeft dan ook de toepasselijke naam De Tsjûkemar, Mear as Wetter gekregen.

Locatieonderzoek en ideeën

Van het bewonderen van kunst en cultuur tot het luisteren naar prachtige muziek en het bekijken van mooie dansvoorstellingen: de langste dag aan het Tjeukemeer heeft het allemaal. Op 2 dagen ging een  gezelschap bestaande uit (beeldend) kunstenaars, dansers, een yogalerares, een fotograaf, musici, het Wetterskip Fryslân en een keramist samen met de stichting op locatieonderzoek om alle mogelijkheden te onderzoeken. Ter plekke werden er foto’s gemaakt en ontstonden er naast bestaande ook weer heel nieuwe ideeën over de invulling van de dag. Op de tweede dag gebeurde hetzelfde, maar dan weer met andere kunstenaars, musici en andere creatievelingen.

Ruimtelijke kunstobjecten en prachtige dansvoorstellingen

Die bestaande ideeën zijn al bijzonder: kleurrijke ruimtelijke kunstobjecten van Wies Noest die van heinde en verre te zien. In de video hieronder vertelt deze bijzondere kunstenaar over haar kunst, maar wat ze op het festival gaat tonen is nog even geheim.

Nog een kleine greep uit wat er getoond wordt: een kunstenaar die in zijn atelier met bijzondere voorwerpen machines bouwt voor dat unieke landschap. Tevens een aantal spectaculaire dansvoorstellingen door de Jeugd Dansopleiding Fryslân. Daarnaast kunnen jongeren meedoen aan een dansworkshop, die deze opleiding geeft. Maar ook is er een koffieconcert van het Van Doesburg Strijktrio uit Drachten in de kerk van Echten, een muzieklandschap en muziekoptredens van Sjongersnocht uit Bantega en vele anderen. Verder staat er een concert gepland van Remolino. Hieronder ook van hen een filmpje.

Voor jong en oud

Het festival is bedoeld voor jong en oud en heel gevarieerd. Kinderen kunnen in de buitenlucht schilderen onder leiding van beeldend kunstenaar Carina Bruggenkamp. Er zijn kunstenaars te bewonderen die live aan het werk zijn met het thema Water. Er is een expositie van beschilderde panelen, een yogaworkshop en er zijn meditatieve momenten. Je kunt meevaren met het Skûtsje, of met de snelle boot van de brandweer en er is muziek langs en op het water. En ’s avonds een prachtige afsluiting tijdens de zonsondergang, door deze ‘weg te zingen’.

Opening haven Echten

Naast dit alles is er op deze dag de opening van de haven van Echten. Deze werd in 2023 uitgebaggerd en is samen met bewoners en booteigenaren opgeknapt.

Meer informatie

Reserveer de dag: zaterdag 22 juni van 5.19 tot 22.04 uur.
Meer informatie is te vinden op: www.detsjukemar.nl. Ook op Facebook en Instagram word je van de nieuwe ontwikkelingen op de hoogte gehouden. FB: https://www.facebook.com/De Tsjûkemar Kunst en Meer en Instagram: https://www.instagram.com/detsjukemar.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!