Ruim 75 meldingen van onveilige verkeerssituaties

Overal in de gemeente zijn verkeersonveilige situaties gemeld.

LEMMER – Sinds het openstellen van het meldpunt Meldpunt verkeersveiligheid DFM op 1 oktober 2023 zijn er  al ruim 75 meldingen gedaan van onveilige situaties. De Hoofdweg (N(924) in Echten, De Straatweg noord in Lemmer, en de onveilige afslag van de N359 in Balk steken met kop en schouders boven andere meldingen uit.

Fietsoversteekplaatsen voor de jeugd

Daarnaast zij er tal van meldingen over onveilige situaties voor fietsoversteek plaatsen, waar veel jeugd langs komt. Ook zien we veel meldingen over 30 km zones waar ruim te hard gereden kan worden en ook wordt, met excessen tot wel 100km/h.

Geen goede reactie

“Tegelijkertijd tekent zich een tweede rode draad in de meldingen af. Een flink aantal van de melders geven aan dat de situaties al vaker kenbaar zijn gemaakt bij de gemeente/ dorp coördinatoren/ college en dat hier niet of nauwelijks op wordt gereageerd. In geval van 30 km zones zien wij met enige regelmaat terug dat er zelfs wordt geantwoord, “chaos is juist goed”.

Een melding die bij de beheerders (Janneke van der Werf (KFM) en Marc van Niekerk-Thie( VVD)) blijft hangen, komt uit Sloten. “We ontvingen een foto van een haast afgesloten rondweg door wachtende vrachtwagens, zij zijn benieuwd of dit structureel is of incidenteel.”

Geschrokken van de meldingen

Waar beide politici van mening zijn dat een meldpunt overbodig zou moeten zijn, zijn beide geschrokken van de hoeveelheid en inhoud van de meldingen. Marc van Niekerk-Thie “Er zijn blijkbaar, veel meer plekken waar men zich onveilig voelt dan wij in kaart gebracht krijgen. Het geeft te denken of de manier van onderzoek vanuit de gemeente aansluit bij hetgeen de direct betrokkenen ervaren. En juist daarvoor zitten wij iedere week in Joure, voor onze inwoners. Ik ben echt geschrokken van de hoeveelheid meldingen. Jaarlijks komen er rapporten waaruit wij mogen opmaken dat er verbeterpunten zijn, maar dat het eigenlijk koek en ei is. ik stel vast dat de ervaring van de melders in hun gevallen daar haaks op staat. Ondanks dat het dus niet nodig zou moeten zijn, ben ik blij dat Janneke en ik de handen in een hebben geslagen. Daar gaan we dus ook mee door en wie weet breiden we het uit. “.

Contact gezocht met college van B&W

De beheerders van het meldpunt hebben contact gezocht met het college om alvast de eerste bevindingen van de verschillende meldingen te bespreken.

Meer informatie over het meldpunt verkeersveiligheid DFM

Wie meer wil weten over het meldpunt of iets wil melden kan terecht op: