LEMMER – Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer drie dagen onder stoom. Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 26 oktober tot en met donderdag 28 oktober 2021 in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken. Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.
Ticket online reserveren
Een bezoek aan het Woudagemaal is alleen mogelijk door vooraf een ticket voor een tijdvak te bestellen via de site. Per tijdvak kunnen maximaal 20 belangstellenden het gemaal en het bezoekerscentrum bezoeken. Bij binnenkomst wordt gevraagd naar een geldig coronatoegangsbewijs op papier of via de coronacheck-app.
Waterbeheer en klimaatverandering
Het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staat centraal in de nieuwe expositie in het bezoekerscentrum. Bezoekers maken op een interactieve manier kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken. Na de rondleiding door het Woudagemaal is een wandeling via de landschapsroute de moeite waard. Via deze route kunnen belangstellenden genieten van de bijzondere architectuur en techniek van het stoomgemaal en de prachtige omgeving waar alle facetten van het waterbeheer zichtbaar zijn.
Droge voeten
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Het gemaal is in 1920 geopend om het overtollig water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In 1998 is het bijzondere monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.