Weerman Sible seit:”Zacht en soms winderig”

LEMMER – Op deze 2e kerstdag ligt er een depressie ten noorden van Schotland. Door de ligging van deze depressie hebben wij te maken met de traditionele zachte en groene kerst omstandigheden. De romantiek die altijd opspeelt omtrent een witte kerst kan weer voor een jaar in de ijskast. Morgen dinsdag 27 december krijgen we bezoek va een trekrug. Een trekrug? Wat is dat nou weer zult u denken. Nou beste lezers dit is een soort van mini hogedrukgebiedje die tussen 2 depressies ontstaat, het is een soort vluchtheuveltje met wat beter weer. In de nacht van dinsdag op woensdag worden we alweer getroffen door een schampschot van een depressie die via de Noordzee.

Woensdag overdag stroomt er op 5,5 km hoogte weer een portie koude lucht de oceaan op. Als reactie hierop ontstaat er de laatste dagen van 2022 een paar levendige depressies. Op 28 en 29 december mogelijk windstoten in kracht 7. Het blijft de rest van 2022 dus regelmaat nat, winderig en zacht tot soms zeer zacht. Vooral vanaf oudejaarsdag liggen ”subtropische luchtsoorten” naar ons te lonken.

Week verwachting

Maandag 2e kerstdag

Veel bewolking met vooral eerste deel van de dag enkele buien.

In de middag wat meer zon.

De wind is matig tot vrij krachtig uit zuidwestelijke richting kracht 4-5.

8 graden, in de middag en avond een lichte temperatuurdaling naar 4 graden.

Dinsdag

Af en toe zon en een droge dag.

De wind zit weer in de vertrouwde zuidwesthoek kracht 4

Met 6 graden is het iets minder zacht.

Woensdag

Veel bewolking en af en toe wat regen (meeste regen in de middag en avond)

Er staat een vrij krachtige tot krachtige zuidwesten wind kracht 5-6.

Met 8 graden hebben de koukleumers onder ons niet te klagen.

Donderdag

Dan weer zon, dan weer wolken en soms wat regen.

De regenverwachting is wat onzeker beste lezers.

De wind is vrij krachtig uit het zuidwesten kracht 5.

9 graden.

Vrijdag

Veel bewolking met vooral in de middag en avond af en toe regen.

De wind is matig tot kracht 4-6 met uitschieters in kracht 7.

Het opnieuw een graad of 8.

Onzekere windverwachting voor het jaarwisseling weekend

Op de oudejaarsdag zijn de 2 grootste weermodellen het niet met elkaar eens. Met name op het gebied van de windsterkte is dat het geval. Zaterdag trekt er bij het ECMWF (Europese weermodel) een depressie van IJsland naar Noorwegen. De depressie blijft in dit scenario op gepaste afstand waardoor het met de wind wel wat meevalt. Het grote Amerikaanse weermodel(GFS) laat de depressie een heel stuk zuidelijker passeren. Mocht dat gaan gebeuren dan vliegt de wind in de gordijnen in de vorm van stormachtig weer.

Zaterdag (winderige oudejaarsdag)

Optie 1

Veel bewolking met vooral midden op dag kans op wat nattigheid.

De wind is stevig uit zuidwest kracht 5-6.

Het is zeer zacht met maar liefst 12 graden.

 

Optie 2

Overdag meest droog en vooral later wat zon.

De zuidwestenwind is hard kracht 7 met uitschieters in kracht 8.

In dit scenario wordt de hoogste temperatuur al vroeg in de ochtend bereikt met maar liefst 13 graden. Tijdens de jaarwisseling is het een graad of 9, De wind is rond die tijd matig tot vrij krachtig kracht 4-5. Ik denk dat het droog zal zijn maar met die 2 scenario’s weet je het maar nooit.

Zondag(nieuwjaarsdag)

Optie 1

Veel bewolking en regenachtig weer.

De zuidwest tot zuiden wind neemt sterk af naar kracht 2.

Het wordt maximaal 9 graden.

 

Optie 2

Veel bewolking met in de middag maar een enkele buitje.

De wind is zuidzuidwest kracht 4.

10 graden.

Nu maar afwachten wat het word ik heb nu beschreven wat ik nu zie. Morgen kan alles weer anders zijn…. Begin 2023 en droge en (zeer)zachte dagen. Vanaf dinsdag 3 januari gaat zich een hogedrukgebied ontwikkelen. Hierdoor kunnen depressie wat minder makkelijk tot ons door dringen. Het zou zomaar een vrij droge 1e januari week kunnen opleveren.

Wist u dat?

Het op 1e kerstdag 1994 in de loop van de dag spiegelglad werd. Die kerst is als gladde kerst in weergeschiedenis gegaan. De snelwegen veranderden die kerstmiddag in complete ijsbanen. IJzel ontstaat wanneer regendruppels vlak bij het aardoppervlak in een koudere luchtlaag komen bij temperaturen van iets onder nul raken ze onderkoeld en bevriezen ze. Dat gebeurde toen op grote schaal.

Wist u dat?

Er in ons land een best wel groot verschil is in de daglichtlengte. Het verschil tussen het uiterste noorden en uiterste zuiden van Nederland is maar liefst 20 minuten.

Wist u dat?

Er in 2009 door experts werd voorspeld dat in 2015 al het poolijs weg zou zijn. Gelukkig is er eind 2022 nog altijd poolijs. Dat noem ik nog eens goed nieuws.

Weerspreuk

Als de specht lacht,

dan wordt er regen verwacht.

Sible Waaijer