Van ‘Sympaty tot Fryheid’ in ‘Ferbȗn’

LEMMER – In de voormalige kerkzaal van het Papagenohuis Fryslân aan de Nieuwburen vond zaterdagavond iets heel moois plaats. Onze eigen zangeres Janneke Warringa & band en Sânman & Sikke uit Workum hebben ruim 150 bezoekers een fantastische avond bezorgd. Ondanks het feit dat het geluid voor de pauze hier en daar te wensen over liet. Oh ja, nog een ding. Het zou mooi geweest zijn, als de artiesten op een podium hadden gestaan. Zonder tribune, was het zicht op het gebeuren vooral achterin erg lastig. Maar ja, het moet nog wennen voor de organisatie. Podium Papageno is een schitterende naam voor deze nieuwe locatie, maar dekt nog niet de lading.

Schitterende hoogtepunten

Naar de muziek, want daar kwamen we voor. En die was erg mooi, zo niet fantastisch. Met ‘Dyn Lân, is Myn Lân’ en het prachtige ‘Sympaty’, zetten Janneke, Siebren en hun mede-artiesten de toon voor een bijzonder voorstelling. Janneke Warringa heeft zich ontwikkeld tot een vaste waarde binnen de Friese muziek- en theaterwereld. Denk maar eens aan haar hoofdrol in ‘Floed’ in het stoomgemaal en in haar theatervoorstellingen ‘Ferlet’ en ‘Ubuntu’. Voor eigen publiek, wat zaten er veel Lemsters in de zaal, wist ze met haar mooie zangstem te ontroeren. Overigens voortreffelijk ondersteund door zangeres Elske Fekkes, celliste Andrea Meijer en pianist Peter van der Zwaag.

Muzikaal feestje

Samen met Sânman & Sikke maakten ze er een mooi muzikaal feestje van. De combi werkte uitstekend. Zowel afzonderlijk als samen. Prachtige en op elkaar afgestemde songs kregen we voor geschoteld. Erg mooi was het door Sânman & Sikke gezongen ‘The Wedding Song’ van Peter, John en Mary. Ach, en zo kunnen we nog wel even door gaan. De ene mooie song na de andere kwam voorbij. Voor mij waren ‘Suite Judy Blue Eyes’ van Stephen Stills en ‘Cecilia Tan’ schitterende hoogtepunten. Maar ook het door Janneke cs. overtuigend gezongen lied ‘Frijheid’ was om te smullen aan het einde van de bijna 2 uur durende voorstelling ‘Ferbȗn’. ‘Ain’t Got No, I Got Eyes’ van Nina Simone krijgt in Jannekes gezongen Friestalige versie een bijzondere lading. : ’Ik Haw gjin Hȗs’.

Meer Janneke en Sânman & Sikke

Gelukkig kunnen we de mannen van Sânman en Sikke op 10 februari in een dubbelconcert met Gryrz en Grize in de theaterzaal van De Hege Fonnen nog eens zien. En ook Janneke en haar band komen met hun voorstelling ‘Ubuntu’ naar Lemmer. Dan weer in het ‘Papagenohuis ‘ Fryslân’ op 25 Mei.
Thijs de Boer