Weerman Sible seit: “Dinsdag tot en met donderdag wat minder nat”

LEMMER – Zo beste lezers, ik denk dat het voor de goedheiligman lang was geleden dat hij met zulk slecht weer voet aan wal heeft gezet. Het was weer voor de echte bikkels. Op de zondag hadden we even wat droge lichtpuntjes, maar de vreugde duurde niet al te lang. Want de dag werd weer in stijl afgesloten in de vorm van regen en wind.

Nieuwe week

In deze nieuwe week verblijven we maandag in zachte oceaan lucht. Dit wordt veroorzaakt door een depressie die via Denemarken naar het oosten wegtrekt. Door het wegtrekken van de depressie zien we op de dinsdag een wind draaiing van zuidwest naar noordoost. De noordoostenwind is maar zeer tijdelijk beste lezers. Denk nou niet dat koning winter op deur klopt, de enigen die dezer dagen aan deur kloppen zijn Sinterklaas met z’n Pietermannen.

Waarom maar even een noordoosten wind? Op de oceaan ontstaat ten zuidwesten van Ierland een depressie. Deze bouwt een brug met een andere hogedruk cel boven het Noorse Stavanger. Wij liggen tijdelijk aan de oostkant van de brug. Daardoor sijpelt er wat frissere lucht richting onze omgeving. Woensdag breekt de brug met Stavanger, waardoor de wind weer terugdraait naar de west zuidwesthoek. In deze stroming worden we later op woensdag misschien getroffen door een schampschot van een storing die net ten noorden van ons land doortrekt. We hebben dus best redelijk weer op de dag van de verkiezingen.

Donderdag zorgt moedertje natuur in onze omgeving voor een wat aantrekkende westenwind. De aantrekkende wind wordt veroorzaakt door de ligging van het hogedrukgebied ten westen van Ierland en een depressie die via het Oostzeegbied Rusland binnenwandelt. Aan de voorkant van deze depressie wordt de Russische hoofdstad (Moskou) voorzien van een laag verse sneeuw. Later gaat de sneeuw weer over regen.

Vrijdag zoekt het hogedrukgebied ten westen van Ierland contact met rayonhoofden boven de regio IJsland-Groenland. Boven de Scandinavische landen zien we een grote depressie. Die heeft tot gevolg dat we vrijdag een gure dag krijgen. We krijgen een stevige noordwester met een breed scala aan buien, mogelijk met hagel, de kans op een enkele natte sneeuwvlok is zelfs niet uit te sluiten.

Weekverwachting

Maandag
Wolken, soms wat zon en een aantal buien. Verwacht de meeste buien in de ochtend.
De westzuidwesten wind is matig kracht 4, later in de middag en avond afnemend.
Met 11 graden is het aan de zachte kant.

Dinsdag
Een droge dag met een mix van wolken en zonnige momenten.
Er staat een matige noordoostenwind kracht 3-4.
Met 9 graden is het een tikkie frisser.

Woensdag
Wolkenvelden en waarschijnlijk later in de middag en avond een enkele bui.
De wind is weer zuidwestelijk kracht 4.
9 graden.

Donderdag
Een mix van zon, wolken, de kans op een bui is er, maar een verregende dag wordt het zeker niet.
De westenwind is matig tot soms krachtig kracht 4-6.
Het is zachter met 12 graden.

Vrijdag
Af en toe wat zon, maar er vallen ook zeker enkele gure buien
De noordwesten wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5 (6)
9 graden.

Ontwikkelingen tijdens het komend weekend

Zaterdag verandert er op het weertoneel niet al te veel: het blijft guur met regelmatig nattigheid. De temperaturen zakken iets. Zondag wordt het rustiger en lijkt het met de buien wat minder te worden. Ik durf voor zondag op dit moment nog geen droge dag in de verwachting te zetten.

Weekendverwachting

Zaterdag
Een cocktail van wolken, zon en gure buien.
Er staat een gure noordwesten wind kracht 4-5.
Met 7 graden is een tikkie aan de frisse kant.

Zondag
Veel bewolking met nog altijd enkele buien.
De noordwesten wind is meest matig kracht 4.
Met 7 graden is het wat frisser dan op de zaterdag.

Doorkijkje lange termijn

Eind november lijken de depressies wat minder actief te worden. Het is beslist niet zo dat het elke dag droog zal zijn, maar de scherpe kantjes lijken er wat af te gaan. De temperaturen lijken iets te zakken maar dat is ook heel normaal als we naar de kalender kijken. We nadere tenslotte de maand december.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2022) in de maand november 3 keer tot lichte vorst kwam. Vorig jaar wees in de ochtend van 20 november de thermometer -4,3 graden aan. Dit jaar (2023) wachten we in Lemmer nog op de eerste nacht met lichte vorst. De temperatuur op 1,5 meter hoogte is de maatstaf. We hebben wel wat vorst op klomphoogte gehad, maar we spreken dan officieel van lichte vorst.

Wist u dat?
Vorig jaar (2022) op 2 november de eerste natte sneeuwvlokken van het winterseizoen werden waargenomen. In 2021 was dat op 28 november. Wanneer gaat dit in 2023 gebeuren?

Wist u dat?
Dat er in de huidige maand alweer meer dan 100 mm regen is gevallen? De laatste keer dat in november de 100 mm grens is overschreden, was in november 2019.

Wist u dat?
De maand november te zacht gaat verlopen? De laatste keer dat november te koud verliep was in 2016.

Weerspreuk

Regent het in november,
dan valt kerst in december.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!