LEMMER: De thematiek is zwaar. Maar de behandeling ervan geeft veel redenen tot hilariteit. Jan Arendz en Joke Tjalsma weten in de Friestalige voorstelling ‘It Wie op in Simmerjûn’ de naderende dood, die ons allemaal zal overkomen, zonder omhaal tegemoet te treden. De volle tribune van Theater De Hege Fonnen geniet met volle teugen en ligt regelmatig in een deuk.
Vooral rasactrice Joke Tjalsma geeft haar dubbelrol als mem Wimmy en dochter Anneke bijzondere glans. Jan Arendz speelt heit Daniël met verve en als ‘schoonzoon’ Theo biedt hij als doorgewinterd toneelspeler fantastisch tegenwicht.
Daniël en Wimmy zijn hun hele leven al bij elkaar en willen dit tot de dood ook. Ze smeden plannen om er, als het moment daar is, samen uit te stappen. Hun dochter Anneke, die een moeizame relatie heeft met nieuwe vriend Theo ziet dit met de nodige twijfels aan. Ze wil ze het liefst in huis nemen en ze samen verzorgen.
Voor vriend Theo geen optie. En een bejaardenpakhuis zien de beide oudjes niet zitten. Bij elkaar blijven en doorsukkelen willen de dementerende Wimmy en Daniël met zijn toenemende lichamelijke ongemakken. ‘We gaan je slaappillen sparen en er dan samen voldoende van innemen’, oppert Daniël. ‘Een goed plan, maar hoe weten we nou, dat we dan beiden dood zijn?’, vraagt Wimmy met haar steeds simpel wordende geest zich af. Ze wil nog één keer naar het naaktstrand, zoals ze ook vroeger in het begin van hun prille liefde hebben gedaan. Zonder scrupules maakt ze aanstalten.
Joke Tjalsma en Jan Arendz weten onnavolgbaar van hun rol als oudjes in de andere rol als jongeren te transformeren. Vooral Joke Tjalsma blinkt met mimiek, lichamelijke beweging en stemverandering uit. Jan Arendz kan als geen ander zijn tegenspeelster voeden om te schitteren en daardoor doet ie dat zelf ook. Ontzettend knap.
Als publiek voel je de worstelingen van de vier rollen. Vooral de steeds verder dementerende Wimmy wordt door Joke Tjalsma subliem vertolkt. Dit voel je als publiek zelfs nog meer dan dat je het waarneemt.
‘It wie op in Simmerjûn’ is een regelrechte aanrader. ‘Net stinne, der hinne’.
Tekst en foto – Thijs de Boer