Tafeltje Dekje zoekt weer maaltijdbezorgers

Eerst even sorteren en dan hup de weg op.

LEMMER – Wie zelf niet meer in staat is om te koken of boodschappen te doen en te koken, kan een beroep doen op de maaltijden van Tafeltje Dekje van Suderigge (van Hof en Hiem). Alleen moeten die maaltijden natuurlijk wel naar de mensen toegebracht worden. Een groep vrijwilligers doet dat trouw, maar het feit dat sommigen zelf met gezondheidsklachten kampen, maakt wel dat er nieuwe vrijwilligers worden gezocht. Vrouwen, mannen, stellen, vriendenstellen, het mag allemaal. “De mensen die het nu doen zijn allemaal 65 plus en de oudste is zelfs 84 jaar,” zegt coördinator Henk Noteboom daarover. Hij vermeldt er bij dat de vrijwilligers het wel enorm dankbaar werk vinden. “Want je helpt er mensen er enorm mee. En je onderhoudt ook nog de nodige contacten. “

Eens in de 6 tot 7 weken 7 dagen maaltijden bezorgen
Wie wel wil helpen met die vrijwilligerswerk, moet eens in de 6 tot 7 weken van maandag tot en met zondag 20-25 maaltijden rondrijden naar verschillende adressen. Dat betekent om kwart voor 11 present staan achter Suderigge en rond 12.30 uur weer zo’n beetje thuis zijn. “Het aantal te bezorgen maaltijden loopt uiteen. Sommige mensen krijgen eens per 2 dagen een maaltijd, anderen elke dag of alleen in het weekend. ” Vakantie wordt gewoon geregeld en kan iemand opeens een keer niet, dan wordt dat ook door de anderen opgevangen.

Gezelligheid en soep
In de maaltijddozen hangen briefjes met daarop naam en adres van degene waarbij bezorgd moet worden. Afgelopen dinsdagochtend was een groep daarmee bezig en al snel wordt duidelijk dat zij onderling ook vaak bepalen dat een maaltijd beter naar een andere bezorger kan. “Dan is de route logischer.” De vrijwilligers krijgen trouwens voordat ze beginnen met hun werk van de keuken eerst een lekkere kop soep. “Dat zit bij de voorwaarden in,” zegt Noteboom. De sfeer achter het verzorgingshuis is trouwens opperbest. Er wordt gegrapt en gegrold. Sommige vrijwilligers werken in paren: vaak man en vrouw, maar ook wel zussen. Zodat de een de route rijdt en de ander snel de maaltijd achter uit de kofferbak kan halen en hem kan bezorgen. Dat bezorgen betekent vaak aanbellen en het eten overhandigen en een praatje. Maar soms ook jezelf toegang verschaffen tot de woning, omdat degene die het eten krijgt zelf de deur niet meer kan openen. In de bak deze keer ook een soort coronapakket. Voor mensen die de hele dag verzorging nodig hebben en waarin dus van ontbijt tot avondeten zit.

Vergoeding en aanmelden
Hoewel het vrijwilligerswerk is, staat er wel een vergoeding tegenover de werkzaamheden. Zo wordt 35 cent per kilometer uitgekeerd en is er instapgeld van 4 euro per dag. Die bedragen hoeven ook niet aan de belasting te worden opgegeven. Tevens zijn mensen verzekerd.

Wie het leuk lijkt om anderen op deze manier ook te helpen kan bellen met Henk Noteboom op 06- 1556 6364. Reageer zo snel mogelijk, want dan kunnen de lijsten voor bezorging voor over een aantal weken worden opgesteld.  “Vaak reageren mannen of stellen. Maar vrouwen die tijd hebben en dit willen doen, vragen we ook heel nadrukkelijk te reageren.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!