Ingezonden: Zwembad

Voor de derde achtereenvolgende keer hebben de exploitanten van het zwembad het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Onrechtvaardig oordeelt de NCPN aangezien er op dit moment jaarlijks wel 400.000 euro subsidie wordt gegeven aan de projectontwikkelaar.

LEMMER  – Het is al weer jaren geleden dat de gemeenteraad van de gemeente Lemsterland – vanaf 2014 in de nieuwe gemeente De Fryske Marren opgegaan – bij meerderheid besloot het nieuw te realiseren zwembad te privatiseren. Met de stemmen van onder andere de NCPN tegen. Het verouderde gemeentelijk zwembad was aan vervanging toe en zo werd er opdracht gegeven aan een ontwikkelaar een nieuw strandpaviljoen met zwembad te realiseren. Omdat de gemeenteraad elk jaar een extra bedrag voor de exploitatie van het eigen gemeentelijk zwembad moest bijleggen werd dat bedrag ook in het contract met de particuliere eigenaar – een in de provincie bekende recreatieondernemer – afgesproken.

Bijdrage is bedoeld voor exploitatie van het zwembad

Meer dan duidelijk is dan de conclusie dat de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage voor de exploitatie van het zwembad bedoeld is. Dit bedrag is met de jaarlijkse prijscompensatie inmiddels opgelopen tot €400.000.-. Al niet lang na de opening van het nieuwe zwembad deden zich problemen voor. De eigenaar van het complex vroeg het faillissement voor de exploitant die het zwembad runde aan. Zo bleek dat deze exploitant geen cent van het door de gemeente aan de eigenaar ter beschikking gestelde bedrag had ontvangen. Ook een tweede exploitant heeft het niet lang uit kunnen houden. (Deze was aan een nieuwe uitdaging toe, ja ja…). Ook de derde exploitant kreeg het na de eerste jaren moeilijk. Ook door het niet of onvoldoende ter beschikking stellen van het door de gemeente voor het zwembad bedoelde geld.

Kwestie aan de kaak gesteld

Steeds heeft de NCPN – ook wel samen met andere raadsfracties – deze kwestie aan de kaak gesteld. Het kan dan in een kapitalistische maatschappij als de onze normaal zijn dat grote en rijke ondernemers zonder enige verantwoordingsplicht elk jaar een groot bedrag aan gemeenschapsgeld opstrijken. En daarmee doen wat ze zelf willen en kleine ondernemers zoals exploitanten van een zwembad in een faillissement drijven, tot de bijstand veroordelen en het bestaan van een voor de bevolking zeer nuttige instelling als een zwembad in gevaar brengen. Maar met rechtvaardigheid heeft dat niets te maken.

Onrechtvaardigheid

Als er sprake is van grote onrechtvaardigheid waarop de maatschappij gegrondvest is, dan is dit een sprekend voorbeeld. Zeker ook een sprekend voorbeeld is hier de verwevenheid van de grote ondernemers met de overheidsinstanties, de politiek. Grote graaiers, zoals ook de van gemeenschapsgeld misbruik makende grote ondernemer, worden geen strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: beschermd! Terwijl als gevolg hiervan de kleine afhankelijke exploitant voortdurend tegen een dreigend faillissement moet vechten en een voor de bevolking belangrijke voorziening in gevaar wordt gebracht. Dit is de NCPN een gruwel en zal daarom niet nalaten dit aan de kaak te stellen en voor een rechtvaardige maatschappij op te treden.

Rinze Visser, fractievoorzitter NCPN