Groot onderhoud en verduurzaming Parkstraat Lemmer start in april

Zo gaan de seniorenwoningen er uit zien na de renovatie. Foto Lemsternijs

Lemmer – Dynhus gaat 38 woningen aan de Parkstraat renoveren en verduurzamen in samenwerking met Lenferink Vastgoedonderhoud. De handtekeningen daarvoor zijn gezet. De 9 eengezinswoningen en 29 seniorenwoningen worden hierdoor een stuk duurzamer en het wooncomfort van de bewoners gaat omhoog.

Verduurzaming op grote schaal

“Er staat veel te gebeuren. Op de woning komt onder meer een nieuw geïsoleerd dak, we isoleren de vloer en de gevel en we plaatsen kunststof kozijnen met HR+++ glas. Qua installaties krijgen bewoners straks een warmte-terugwin-installatie en kunnen ze kiezen voor zonnepanelen. Steenstrips op de gevel en het verplaatsen van de dakkapel zorgen voor een ander uiterlijk van de woningen. “In de seniorenwoningen passen we ook nog eens de indeling aan”, zegt projectleider Anno Roorda.

Warmte Maatschappij

Dynhus bereidt de woningen voor op een gasloze toekomst. De bewoners krijgen de keuze om zich aan te sluiten bij de Warmte Maatschappij. Via deze warmteleverancier kan het tapwater elektrisch verwarmd worden voor de douche en de verwarming. Dit is een goede stap op het gebied van verduurzaming en levert de bewoners een flinke besparing op jaarbasis. De besparing ontstaat door het collectief inkopen van stroom op het moment dat deze voordeliger is. Maar ook omdat er vanuit warmte uit de aarde van 10 – 12 graden Celsius wordt gewerkt met een Clara Booster Unit.  Ook krijgen de woningen een airco, zodat ze in de zomer juist kunnen koelen met dit systeem. Bij de Warmte Maatschappij kopen de mensen alleen hun warmte en koeling in. Het stroomgebruik voor bijvoorbeeld licht, koken en de wasmachine blijft bij een andere aanbieder, want daarin voorziet het systeem niet.

Grote impact

Anno Roorda: “We realiseren ons dat de verbouwing van de woning heel ingrijpend is voor onze huurders. Vier weken lang kunnen zij niet in hun eigen huis wonen. We hebben uiteraard vervangende woonruimte geregeld maar dit is niet hun thuis. Ondertussen werken we hard om voor onze huurders een comfortabel huis te maken met een hoger wooncomfort en lagere woonlasten”.

Planning bouwwerkzaamheden

Lenferink Vastgoedonderhoud start in de week van 15 april met de bouwwerkzaamheden en duren naar verwachting tot het einde van dit jaar. Voor sommigen gooide een vleermuis roet in het eten. De werkzaamheden werden qua tijd omgegooid door de aanwezigheid van het zoogdier. Zij dachten in april aan de beurt te zijn, maar moeten nu wachten tot september.

Keuken en badkamer veranderen: zelf woonruimte zoeken

Mensen die dat willen kunnen ook hun keuken en badkamer laten veranderen die ook veelal verouderd zijn. Wel kan dit pas na de grote renovatie omdat er anders te veel mensen op de werkvloer aanwezig zijn om alle werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Het nadeel is wel dat mensen dan opnieuw 3 weken niet in hun woning kunnen blijven. En dat Dynhus in dit geval dus geen vervangende woonruimte regelt. Bewoners moeten in dat geval er zelf voor zorgen dat ze voor 3 weken elders een onderkomen vinden. Voor velen is dat een groot probleem.

Dynhus

Dynhus is een woningcorporatie met ruim 3600 woningen in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren.