Gratis platform maakt duidelijk of warmtepomp geschikt is voor je woning

LEMMER – In zijn vrije tijd ontwikkelde Friso uit Lemmer het platform www.warmtepompkompas.nl.  Hij werkte er 3 jaar aan, en nu kan iedereen gratis kijken of zo’n warmtepomp wel de oplossing voor zijn of haar woning is, of dat er andere manieren zijn om energie te besparen.

Warmtepomp echt niet voor elke woning de oplossing

Friso: “Ik ben milieuwetenschapper en zag dat overal de gedachte ontstond dat een warmtepomp er voor kan zorgen dat je energiezuiniger bezig bent. Door de stijgende energieprijzen is het nog veel actueler.  Maar het klopt helemaal niet dat voor iedere woning een warmtepomp de oplossing zou zijn. Voor met name oudere woningen is het vaak veel beter om bijvoorbeeld een nieuwe HR ketel aan te schaffen.”

Na aantal stappen gratis advies

Op www.warmtepompkompas.nl wordt de lezer door een aantal stappen geleid die vervolgens een gratis advies bieden. De consument weet daarna vervolgens of een warmtepomp een verantwoorde uitgave is, of dat het veel beter zou zijn om bijvoorbeeld de gasketel te vervangen. Wie bij stap 5 is aanbeland, krijgt bovendien een lijst van gecertificeerde installateurs die heel goed weten wat ze doen op het gebied van de warmtepomp. “Want helaas is het ook zo dat niet iedereen daar verstand van heeft. Door uit die lijst te kiezen, ga je in ieder geval in zee met een installateur die weet waar hij het over heeft.”

Uit idealisme

Friso heeft de site uit idealisme ontwikkeld. “Ik wil graag dat mensen warme voeten blijven houden en dat ze blij zijn met de beslissing die ze nemen als het over dit onderwerp gaat. Ik neem mensen ongemerkt aan de hand op deze site en leidt ze langs de valkuilen die er kunnen zijn. Op het einde weten ze dan wat het beste voor hen zou zijn.”