Esthers yoga-, en pilates lessen geven je rust, ontspanning en een sterk lijf!

Esther van Mind Your Moves in de bijzonder serene en sfeervolle yogastudio.

LEMMER/RUTTEN – Esther Kuipers oprichter en eigenaar van Mind Your Moves is oefentherapeut en yogadocent. Ze heeft al 20 jaar een eigen praktijk in Almere en woonde daar ook. In 2016 kwam ze terug naar Lemmer en een jaar later begon ze zelf yogalessen te volgen. Een bijna logisch gevolg van haar beroep, want ook met yoga ben je voortdurend bezig met je houding. Maar er is in yoga ook vooral veel aandacht voor ademhaling en ontspanning. “Je komt er letterlijk lekkerder door in je vel te zitten en breekt even uit de hectiek van alle dag,” zegt ze daarover.

Yin yoga-, en pilateslessen

Voor wie dat ook wil ervaren, geeft Esther sinds kort yin yogalessen en pilateslessen in de prachtige yoga studio in Rutten, die midden in de bossen ligt. In een fijne rustig yin les ligt de nadruk vooral op het langer vasthouden van houdingen, op ontspanning en de ademhaling. Hierdoor rek je het bindweefsel op wat een hele gunstige uitwerking heeft op het lichaam. Bij het actievere pilates wordt vooral de core versterkt en ligt de nadruk op buik, bil en rugspier oefening afgewisseld met stretch houdingen. Het maakt je sterk en soepel tegelijk en kan lichamelijke klachten of blessures verminderen. Een proefles is voor beide gratis.

Stressvermindering, slaap en mindfulness

Dat de interesse voor yoga bij Esther is uitgemond in het zelf geven van de lessen, kwam eigenlijk redelijk toevallig. “Ik kreeg de vraag of ik een les wilde overnemen van mijn docent destijds. En vanaf dat moment in 2017 heb ik altijd yogalessen gegeven. Zowel in sportscholen als ook in verschillende yoga studio’s. In juni 2023 kwam ik in contact met Marcel Nillesen van de “Balanss – personal training en voeding” in Rutten. In zijn centrum kunnen mensen terecht voor personal training en fit worden in combinatie met advies op het gebied van onder andere voeding. Wat hij daar nog miste waren activiteiten gericht op stressvermindering, slaap en mindfulness. Hij vroeg of ik daarbij wilde helpen. We hebben een pilot gedaan waarbij ik 3 lessen gaf en we afsloten met een workshop waarin die zaken aan de orde kwamen. Vanuit mijn expertise als oefentherapeut en yogadocent, maar ook met mijn kennis als gecertificeerd slaapoefentherapeut.”

Serene en inspirerende lesomgeving

De lessen waren zo succesvol dat Esther vervolgens haar intrek nam in het pand aan de Hopweg 39 in Rutten. In een ongelofelijk inspirerende zaal gesierd met Boeddhabeelden, planten en een inrichting die sereniteit uitstraalt geeft ze vanaf begin dit jaar haar yoga- en pilateslessen. “Een droom die uitkomt. Een eigen yoga studio in combinatie met mijn praktijk voer (slaap-)oefentherapie. Ik zie het als mijn missie om iedereen die wel wat rust, ontspanning en aandacht voor lichaam, geest en ademhaling kan gebruiken, te mogen begeleiden.”

De lessen

De yin yogalessen worden gegeven op:

  • Dinsdag van 19.00 – 20.15 uur
  • Woensdag 10.30 – 11.45 uur
  • Vrijdag 19.00 – 20.15 uur

De pilates lessen zijn op:

  • Woensdag 9.00 – 10.00 uur

Meer informatie is te vinden op www.mindyourmoves.nl. Je kunt je daar ook opgeven.

Oefentherapie maakt je bewust van je houding en beweging in relatie tot je klachten

Naast de yogalessen werkt Esther in Rutten ook als houding-, en bewegingstherapeut in haar eigen praktijk. “We kijken naar je hele houding en lichaam als geheel als het gaat om je lichamelijke klachten. We gaan holistisch te werk. Dat betekent ook dat ik kijk naar hoe de rest van je dagelijkse leven eruitziet. Variërend van hoe je houding en beweging is tijdens je werk tot de geestelijke belasting die je ervaart zoals stress en hoe je daar vervolgens mee omgaat. Ik kijk dus zeg maar naar het hele plaatje.” Mensen kunnen bij Esther terecht voor nek, schouder-, en rugklachten maar ook voor spanning gerelateerde klachten zoals een burn-out, hyperventilatie of ademhalingsproblemen.

Gecertificeerd slaapoefentherapeut

Ook als gecertificeerd slaapoefentherapeut kan ze veel betekenen voor mensen die moeilijkheden hebben met die nachtelijke uren. “Of het nu om baby’s gaat, kinderen, volwassenen of ouderen, ze kunnen allemaal hier terecht. Je kan hierbij denken aan moeite met inslapen of doorslapen maar ook te vroeg wakker worden bijvoorbeeld. Iedere doelgroep heeft weer zijn eigen specifieke aanpak. En een behandeling is altijd maatwerk. Dat maakt het ook zo boeiend en interessant. Ook daarin werk ik weer met een 24-uurs aanpak: je dag weerspiegelt namelijk de nacht. Maar ik leg ook uit hoe slaap werkt: sommige mensen denken dat ze de hele nacht door moeten slapen, terwijl dit echt niet het geval is.  We werken onder andere met cognitieve gedragstherapie aan je relatie met je slaapproblemen. Maar ook krijg je tools hoe om te gaan met je klachten en krijg je tips en ontspanningsoefeningen mee. Signaleer ik bovendien een probleem dat bij een ander specialisme terecht hoort, dan verwijs ik door naar bijvoorbeeld een slaapkliniek. Omdat ik gecertificeerd slaapoefentherapeut ben, worden de kosten van de therapie vergoed uit de aanvullende verzekering. Een verwijzing van (huis-)arts of specialist is niet noodzakelijk. Je kan gelijk een afspraak maken. Ik hanteer geen wachtlijsten. Je kan vaak dezelfde week nog terecht”

Meer informatie en of opgeven

Meer informatie over zowel de yoga-, en pilates lessen als de oefen- en slaaptherapie is te vinden op www.mindyourmoves.nl of stuur een whats app berichtje naar 06-36456280.