Enorme kabel van zes kilometer

Zo ziet zo'n zonnepark er uit.

LEMMER – Om de elektriciteit door te kunnen geven aan het net die wordt opgewekt in het nieuw te bouwen zonnepark Lemsterhoek is 6 kilometer kabel nodig. Die zou eerst door Lemmer worden getrokken, maar GroenLeven (de aanlegger van het park) stutite daarbij op zoveel obstakels dat ze heeft besloten het vooral om de kern aan te leggen. “Het oorspronkelijke plan gaf veel gedoe, zoals wegafsluitingen. Daarom hebben we nu een plan gemaakt om het zoveel mogelijk daarbuiten om te doen.” De kabel komt uit op het station bij Pasveer en geeft daar de stroom af aan het net.

In 2022 elektriciteit van zonnepark

De bouw van het zonnepark achter de dijk aan de kust van het IJsselmeer is net gestart. Het bedrijf verwacht dat er zo’n 3 maanden voor nodig zijn om het park bij Lemsterhoek te bouwen, bestaande uit zo’n 58.000 zonnepanelen. Na die 3 maanden kan er overigens nog geen energie aan het net worden doorgegeven. Daarvoor is dus die kabel naar het onderstation bij Pasveer nodig. Het is de verwachting dat aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 dan echt elektriciteit door de kabel “stroomt” en wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet.

Bijna heel Lemmer van stroom kunnen voorzien

Samen kunnen al die 58.000 zonnepanelen 3/4 van de elektriciteitsbehoefte van Lemmer vervullen. Dit gegeven betekent overigens niet dat Lemsters nu gratis stroom krijgen. Of dat de elektriciteit van het park alleen in Lemmer terechtkomt. Het bedrijf heeft gewoon uitgerekend hoeveel er in Lemmer verbruikt wordt en hoeveel het nieuwe park opwekt. Met het park kan dus wel een groot deel van de elektriciteitsbehoefte van Lemmer worden ingevuld. En wie wel elektriciteit van dichtbij wil, dus van dit park, kan zich aanmelden bij de Energiecoöperatie Gaasterland en Omstreken.  Aan de noordkant van het zonnepark wordt een gedeelte van het zonnepark gebouwd voor de energiecoöperatie. Deze kan dit gebruiken om groene stroom op te wekken met eigen leden.  Wie dat wil, vindt op de website informatie.

Geen of nauwelijks reflectie

Het zonnepark wordt gebouwd op een plek die door de natte ondergrond minder geschikt is voor landbouw. Het park krijgt een goede inpassing in het landschap. Zo worden er rietkragen geplant aan de noordkant. Er worden daar ook geen andere planten neergezet: na onderzoek is gebleken dat dit de aanwezige natuur kan verstoren. Verder wordt er veel aan gedaan om het veenlandschap in stand te houden. Bezwaren zijn er amper gekomen op het plan. Bij GroenLeven weten ze dat veel mensen altijd bang zijn voor reflectie van de panelen. “Maar op alle panelen zit een anti-reflectiecoating. Het idee van zonnepanelen is om zoveel mogelijk zon op te pakken en niet om het te weerkaatsen. Dan mis je namelijk veel van de opbrengst en dat is nu juist niet de bedoeling.”

Voor kostprijs zonnepanelen aanschaffen
Mensen met een eigen woning binnen een straal van 350 meter kunnen tegen kostprijs zonnepanelen en een omvormer aanschaffen. Daarmee wil GroenLeven mensen die in de nabijheid wonen toch wat compenseren voor het feit dat er in hun nabijheid zo’n park komt. “Hoewel we weinig tot geen weerstand hebben ondervonden van het plan, willen we op die manier voor direct omwonenden op die manier toch iets extra’s doen.” Hinder van het park is er volgens de firma niet. “Maar dat is subjectief. Als je zo’n park lelijk vindt, dan heb je er misschien al last van.”

Verder doet GroenLeven jaarlijks een financiële bijdrage in het lokale duurzaamheidsfonds. Dit kan gebruikt worden voor verdere verduurzaming van de regio.