Sible seit – Donderdag de zonnigste dag

LEMMER – Na een weekend met veel zon, een stevige oostenwind en wat verbrande neuzen door het zonnetje krijgen we deze week met minder zon te maken. Dat is natuurlijk toch wel even wennen.
Het wordt een week met een noordenwind die wel wat minder sterkt wordt. Verder zien we een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten, er valt vrijwel geen regen. De temperaturen blijven gematigd.

Wat gebeurt er allemaal op het weertoneel?

De afgelopen nacht is er een hoogte laag (koude putje) buiengebied boven Duits grondgebied akelig dicht in de buurt van Lemmer gekomen. Het koude putje hoort bij een depressie die boven Polen ligt. De meeste buien zullen ten zuiden van Lemmer langstrekken, maar een schampschot voor ons is mogelijk.

Dinsdag spant het hogedrukgebied boven Groenland zijn spierballen weer aan. Dankzij deze inspanning worden depressies de komende week bij ons op gepaste afstand gehouden. Verder valt deze week op dat er in Zweden en Noorwegen nog regelmatig sneeuwbuien vallen. Zolang de wind bij ons blijft lonken met de noordhoek hoeven wij geen zomerse temperaturen te verwachten.

Maandag
Wolkenvelden met soms wat knipogen van de zon.
Vooral maandagochtend kan er een bui vallen.
De noordoostenwind is matig kracht 4.
Het wordt maximaal 13 graden.

Dinsdag
Mooie zonnige perioden maar ook wat wolkenvelden.
Het blijft droog.
Er waait een kille noordenwind kracht 3.
Met 12 graden is het allemaal wat koeler.

Koningsdag
Ja en dan Koningsdag beste lezers er kwam bij mij een verzoekje binnen om de zon tijdens deze dag wat eerder te laten opkomen het liefst om 4 uur in de ochtend. Helaas kan ik dit niet regelen, hij komt toch echt op om 6.18 uur.
Woensdag (Koningsdag) rustig, droog maar niet echt warm. Voor de mensen die al vroeg met op hun stoel of kleedje in de Lemmer zitten om geld te verdienen kan ik stellen dat het in de vroege ochtend om 5 uur een graad of 4 is.
Dat is best wel fris. Rond een uur of 10 is de temperatuur opgelopen naar 10 graden. Uiteindelijk wordt het in de loop van de middag maximaal 13 graden.
De wind doet het gelukkig rustig aan, zwak kracht 2 en komt uit het noorden. Dat is maar goed ook want daardoor is het voor het gevoel niet al te koud. Het is te hopen dat het zonnetje nog wat meer gaat schijnen dan nu wordt verwacht.

Donderdag
Een droge dag met veel zon.
Matige noordenwind kracht 3-4.
Het wordt maximaal 14 graden.

Vrijdag
Mix van zon en wolkenvelden.
Wind is noordoostelijk kracht 3-4.
Met 12 graden is het aan de koele kant.

Tijdens het komend weekend zakt het hogedrukgebied boven het noorden van Europa wat weg in zuidwestelijke richting. Het systeem komt ten westen van Ierland te liggen. Het weekend lijkt dan ook meest droog te blijven al moet ik voor de zondag nog enige reserves inbouwen.
Waarom?
Mogelijk zakt er een kleine buienstoring over de Noordzee naar onze omgeving. Hoe dat gaat lopen daarover vrijdag natuurlijk meer.

Voorlopige weekend verwachting

Zaterdag
Het wordt een droge dag.
Voor de Skourre Blazers die van 14.00-16.00 uur  in Lemmer voor muzikale gezelligheid gaan zorgen is dat goed nieuws.
Verder hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden. De matige wind is noordelijk kracht 3, Met 12 graden is het niet al te warm.

Zondag
Een afwisseling van wolkenvelden en wat zon met een kleine buienkans? De wind is zwak en komt het noordwesten kracht 2. Het wordt opnieuw 12 graden.

Zo richting de periode van 4-5 mei lijkt het gematigd mei-weer te worden. We zien boven het hoge noorden nog een bel met koude lucht loeren. Het is niet te hopen dat deze kou ons nog gaat bereiken. We wachten rustig af.

Wist u dat
Vandaag 21 jaar geleden (2001) er pittige buien vielen. De ene na de andere trok over.

Wist u dat
Op 25 april 2003 broeierig warm was met bijna 25 graden als maximum. Een dag later werd de warme lucht opgeruimd door enkele stevige buien. Dit leverde destijds maar liefst 18 mm regen.

Wist u dat
Het 6 jaar geleden(2016) op 25 april koud en guur was. Er vielen talrijke regen en hagelbuien. Het werd niet warmer dan 8,7 graden.

Weerspreuk
Als de spreeuw niet meer fluit,
maar stoot uit een schel geluid,
dan is ook ‘t schoon weerke uit.

Sible Waaijer