Nog geen echte grote vangsten

LEMMER – Een stoel en een aquarium. E n een pistool, dat gelukkig een speelgoedexemplaar bleek. Dat waren de grootste zaken die een groep duikers van Moby Dick uit Sneek zaterdag uit het water van het Dok opdiepten. Er kwam wel veel klein spul onder het wateroppervlakte vandaan: vooral veel flesjes en blikjes. Maar  ook tassen, kledingstukken en zelfs menukaarten. Toch was de opbrengst wel heel summier vonden de vrijwilligers die op de kant werden bijgestaan door mensen die er voor zorgden dat ze veilig bleven en die de troep opruimden. “Normaal gesproken vinden we vaak al direct bij de eerste duik fietsen en winkelwagentjes. Maar die hebben we nog niet aangetroffen.”

Helder water

Bij een tweede duik was dat niet anders. De duikers zochten per vierkante meter het water af. Daarbij kwamen ze wel de nodige obstakels tegen. Boten lagen natuurlijk gewoon aangemeerd en het vaarverkeer ging ook gewoon door. Daarom was er een baan gelegd waarbinnen zij rustig hun werk konden doen. De duikers van Moby Dick hebben door heel Friesland dit goede werk al gedaan, maar in Lemmer waren ze nog nooit. Het water is volgens hen erg helder: tot een meter of twee konden ze gewoon zien wat zich in het Dok bevond. “Maar als je in beweging bent, gaat er wel van alles zweven. Dan wordt het zicht al wat minder.”

Smijt niet zomaar alles weg

De buit van de heren en 1 dame die zich in het koude water begaven werd in netjes gedaan en op de kant verzameld door andere leden van Moby Dick. Rond half 2 stonden er al een paar containers vol troep die door de gemeente zullen worden geleegd. En waarom ze dit vrijwillig doen:”Wij willen onder water plezier maken. Dan vinden we het ook belangrijk om het schoon te houden.” Dat mensen zich wel eens wat meer bewust zouden mogen zijn van wat ze allemaal wegsmijten, daarvan zijn de leden wel overtuigd. “Er wordt zelfs puin en delen van tuinen in het water gegooid. Mensen hebben zeker niet in de gaten dat dit uiteindelijk toch ook weer bij hen zelf terecht komt.”