Typisch Lemmer: De (h)eerlijkheid van Johan Otten en zijn vrouw

LEMMER – Vrijdagavond was er in de Wildeman een preview voor mensen die in Typisch Lemmer een rol spelen. Mensen die zijn gevolgd en vanaf maandag op de tv komen, mochten samen de eerste aflevering bekijken. Niemand wist nog wat ze te zien kregen. Want er is veel gefilmd, maar niemand wist wat daarvan wordt uitgezonden.

“Ik heb jullie leren kennen”

Na eerst een gezellig samenzijn met een kopje koffie een Typisch gebakje nam de eindredacteur het woord. “We waren hier om een portret te maken van Typisch Lemmer. En hoewel jullie mij niet kennen, heb ik wel het gevoel dat ik jullie heb leren kennen.” Volgens haar laat de serie goed zien hoe mensen samenleven. Maar ook hoe verschillend we zijn, maar ook op elkaar lijken. In de uitzendingen zie je het ene moment Marten Bijlsma in alle rust op het water en het andere moment de mooiste meid van Friesland Suzette van der Pol waarvan bijzondere foto’s worden gemaakt. “Maar het is vooral en programma over de gewone mens,” eindigde ze haar betoog.

Feest van herkenning

En vervolgens kwam die gewone mens aan bod in de eerste uitzending die voor de rest van Lemmer (en de wereld) komende maandag wordt uitgezonden. En dat was een feest van herkenning. Zo komt brugwachter Atssje prachtig in beeld. Vertelt ze hoe het gaat met het klompje, maar ook waarom ze zelf nooit op het water te vinden is.

Johan Otten en zijn vrouw

Om smid Johan Otten en zijn vrouw  Johanna moesten we zo lachen dat onze kaken ons zeer deden. De eerlijkheid waarmee beide alles vertellen in deel 1, was vermakelijk, maar vooral ook heel oprecht.  Over hoe ze elkaar hebben ontmoet, over hoe het werk verloopt, over dat 30 meter hekwerk maken op een gegeven moment ook echt geen hobby meer is. Maar ook hoe apparaten soms weigeren, hoe de kinderen meehelpen en nog veel meer. Puurder dan dat kan het bijna niet worden! Maar verder ook fantastische rollen voor skûtsjeschipper Albert Visser die in niet mis te verstane taal vertelt wat corona deed, waarom zeilen op 1,5 meter niet gaat en wat voor fantastisch schip hij onder zijn kont heeft. Maar ook emotie bij het zien van een schippersfamilie waarvan zoontje Lloyd naar het schippersinternaat gaat. En hoe zwaar hem dat soms valt. Alles gelardeerd met de prachtigste beelden van Lemmer (dus wie weet zie je je zelf ook nog lopen of fietsen). En verder? Nog veel meer. Zelf gewoon kijken zouden we zeggen. Maandag 11 oktober is de eerste uitzending om 19.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!