Sible seit: “Zondag meer zon dan zaterdag”

LEMMER – Na een lekker van begin van de weerweek was het gisteren (donderdag) toch te merken dat de herfst langzaam dichterbij komt. Er kwamen meer wolken en ook de wind was wat sterker. Dit hadden we te danken aan depressie Tim die over het zuidwesten van Scandinavië scheerde. In het Duitse Kiel kwamen gisteren (donderdag) zelfs nog windstoten voor tot in kracht 10.

Een week geleden zag het er nog naar uit dat we dit weekend te maken zouden krijgen met stormdepressie Uwe. Maar er is goed nieuws: Uwe wordt vakkundig af geserveerd door hogedrukgebied ‘Kerstin’. Zij ligt boven het vaste land van Europa en geeft de depressie weinig kans.

Vooral zondag komt er nog even een vleugje nazomerwarmte onze kant op. Zondag ontwikkelt zich een nieuwe depressie onder de rook van IJsland terwijl aan de andere kant boven Fins en Russisch grondgebied een nieuw hogedrukgebied in aanbouw is. Tussen deze beide weersystemen krimpt de wind naar het zuiden tot zuidoosten en stroomt er via de achterdeur tijdelijk wat warmere lucht binnen.

Weekendverwachting voor het weekend

Vrijdag
In de ochtend wat wolkenschermen ,vrijdagmiddag meer zon.
De wind is westzuidwest, kracht 3-4.
Eerst soms nog vrij krachtig, kracht 5.
19 graden.

Zaterdag
Soms zon, maar toch ook veel wolkenvelden.
Op een enkele spatje na blijft het droog.
Windverwachting voor de zeilers dit weekend: de westzuidwesten wind neemt af naar kracht 3-2. Later op de dag wordt de wind variabel kracht 2.
20 graden.

Zondag
Lekkere dag met mooie zonnige perioden.
Windverwachting voor de zeilers dit weekend: zwakke tot soms matige wind uit zuidoost tot zuidwest, kracht 2-3
22 graden.

Na het weekend wat frisser
Na het weekend komt er vanaf de oceaan langzaam koelere lucht onze kant op. Komende woensdag ontstaat er boven Schotland en Engeland een ‘koude putje’. Een ‘koude putje’ is een depressie met lage temperaturen in de bovenlucht.

Vanaf woensdag 28 september wordt het allemaal wat frisser. Door de kou in de bovenlucht kunnen er enkele buien gaan vallen.

Ja en dan moeten we toch ook weer even kijken naar de aanbouw van het hoog boven de regio Finland/Rusland. Het lijkt zich te gaan uitbreiden richting Groenland. Dit zijn toch razend interessante ontwikkelingen beste lezers.

Samenvattend verwachting begin volgende week

Maandag
Mix van zon en wolken waaruit een enkele bui kan vallen.
Matige zuidwestenwind, kracht 3-4, in de avond meer westelijk.
19 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, waarschijnlijk nog droog.
Wind zuidzuidwest, kracht 3-4.
Het wordt wat frisser met 16 graden.

Woensdag
Af wisseling van wolken en zon.
Reële kans op enkele buien.
Bij een matig tot soms vrij krachtige zuidwest tot westen wind, kracht 4-5 wordt het niet warmer dan 15 graden.

Doorkijkje lange termijn

De komende tijd wordt het allemaal wat wisselvalliger met een afwisseling van paraplumomenten en zonnige perioden. Dit is eigenlijk ook heel normaal in deze periode van het jaar. Op de weerkaarten zien we eigenlijk 2 grootmachten. We hebben hogedruk westelijk van de Azoren en hogedruk vaak in de regio Finland/Rusland.

Ten zuiden van IJsland liggen er vaak lagedrukgebieden gevuld met kou in de bovenlucht. Zo af en toe glippen fronten van deze depressie door de hogedrukmazen richting Nederland. Wij liggen een beetje op de grens.

De algemene verwachting is dat we een vrij normale maand oktober krijgen met een normaal neerslagverloop en iets boven normale temperaturen. Hoe dit zich verder ontwikkelt gaan we zien. Volgende week vrijdag volgt weer een lange termijn update

Tot slot
Ook deze week zijn er weer regelmatig berekeningen waarbij Koning winter zo rond halverwege november met een eerste portie koude polaire lucht op de proppen komt.??

Wist u dat?
We vorig jaar in september 9 warme dagen hadden waarbij de temperatuur boven de 20 graden grens uitkwam. Dit jaar (2021) staat de teller inmiddels op 11 en daar komen zeker nog een paar bij.

Wist u dat?
We in september 2015 geen enkele warme dag hebben gehad. Met een daggemiddelde van 17,4 graden  was het aan de koele kant. Het daggemiddelde staat op dit moment op 20,8 graden.

Wist u dat?
Er in september 2017 maar liefst 184 mm regen viel. De teller staat dit jaar (2021) nog maar op 24 mm.

Wist u dat?
Het jaar 2021 tot nu toe een 1 graad kouder verloopt is dan het jaar 2020.

Weerspreuk

Is het weer in september in een goed humeur,
dan dragen de bladeren in oktober volop kleur.

Sible Waaijer