Informatie aan schoolgaande jeugd over COVID-19-vaccinaties

De GGD gaat de komende tijd op scholen informeren over het vaccin tegen COVID-19. Sinds juli is er voor kinderen de mogelijkheid om zich in te laten enten en de leeftijdsgroep van 12 tot en met 17 jaar wordt hierover bijgepraat. De campagne is in overleg met de scholen opgezet.

Twijfels

Om diverse redenen speelt bij sommige mensen het gevoel van twijfel op over het vaccin. Er zijn mensen die vrees hebben voor mogelijke bijwerkingen – of erger – omdat daarover op internet diverse theorieën circuleren. Ook de angst voor naalden speelt bij sommigen een rol. Sommige mensen kunnen dermate slecht tegen het idee van een naald in hun arm, dat zij er vaccinaties om mijden.

Vrijwillige keus

De GGD wil allerminst kinderen dwingen om zich aan te melden voor een vaccin, maar louter voorlichten, wordt desgevraagd aangegeven. “Er mag op geen enkele manier dwang zijn om te laten vaccineren. Het moet een vrijwillige keus zijn voor zowel de kinderen als de ouders”. De GGD redeneert dat voorlichten in ieder geval is toegestaan en dat mensen dus zelf met de informatie moeten doen wat ze willen. De scholen zijn het daarmee eens. Er zal niet alleen informatie over het virus en het vaccin gegeven worden, maar ook over de gevolgen die een pandemie heeft, en hoe niet-vaccineren mensen in het dagelijks leven kan beperken. Van de lokale kermis tot aan reizen naar het buitenland.

Kosten coronavaccin

Iedereen die het coronavaccin neemt, hoeft de kosten ervan niet zelf te betalen. Dit komt omdat het om een landelijk inentingsprogramma gaat waar iemand zelf geen kosten aan heeft. Indirect betaalt iedereen natuurlijk wel mee, omdat de zorgkosten gezamenlijk gedragen moeten worden. Stilstaan bij de zorgkosten en zorgverzekering is altijd aan te raden. Situaties waarbij iemand onverwachte zorgkosten heeft of juist te veel betaalt, komen nog steeds vaak voor. Zorgverzekeringen vergelijken biedt in die gevallen uitkomst.

Friesland: 75 procent gevaccineerd, streven is 85 procent

Eerder werd al gemeld dat het ook voor arbeidsmigranten mogelijk is zich te laten vaccineren. Een campagne hiervoor werd door de GGD op poten gezet omdat niet al deze mensen goed te bereiken zijn. Het vaccineren in Friesland gaat vooralsnog voorspoedig: 75 procent van de Friezen heeft een prik gekregen, waar het streven van de GGD 85 procent is.