Sible seit:”Zondag beste dag weekend”

LEMMER – De afgelopen week heeft hogedrukgebied ‘Hermelinde’ ons in de watten gelegd met zon en warmte. De rol van dat hogedrukgebied is nu uitgespeeld. Vandaag komen we onder invloed van lagedrukgebied ‘Quillan’. Hij trekt vanaf de Ierse Zee naar het zuiden van Noorwegen. Hierdoor neemt vrijdagmiddag de kans op een regen-, of onweersbui toe. Zaterdag hebben we last van de Ierse storing, er zijn meer wolken en het wordt minder warm. Gelukkig zien we zondag ten westen van Ierland de opbouw van een hogedrukgebied. De zondag lijkt daardoor de betere dag (meer zon) van het weekend te worden.

Samenvattend

Vrijdag
Duidelijk minder zon dan de afgelopen dagen.
Vooral in de middag en avond kans op regen-, of onweersbui.
Er staat eerst een matige zuidwestenwind kracht 3.
Later op de dag neemt de wind af en is het erg rustig.
Het wordt nog een lekkere 22 graden.

Zaterdag
Een afwisseling van zon, wolkenvelden waaruit het af en toe miezert.
De wind is zuidzuidwest, kracht 3-4.
20 graden.

Zondag
Regelmatig zon maar ook enkele en wolkenvelden.
Het blijft droog.
De wind is meest matig uit west tot noordwest, kracht 3-4.
19 graden.
In de nacht van zondag op maandag grote kans op mist.

Na het weekend

Na het weekend versterkt het hogedrukgebied bij Ierland zich en trekt de eerste helft van volgende week naar het oosten van Europa. Door deze beweging wordt de wind tijdelijk oostelijk en wordt het weer wat warmer. In de loop van woensdag komt er weer een lagedrukgebied vanaf de oceaan naderbij. Deze presenteert ons later op woensdag en ook donderdag enkele buien. In de tweede helft van volgende week zien we storingen op de Atlantische oceaan en het noordwesten van Europa. Aan de andere kant probeert een hogedrukgebied boven de Azoren ons te beschermen tegen storingen die te brutaal gaan worden. Dit lijkt redelijk te gaan lukken.

Verwachting eerste helft volgende week

Maandag
Droge dag met zonnige perioden.
De zwakke soms matige wind zoekt langzaam het noorden op.
Het wordt 19 graden.

Dinsdag
Een fijne droge dag met regelmatig zon.
Er staat een matige oostenwind, kracht 3.
Met 23 graden is het heerlijk weer.

Woensdag
Vooral eerst regelmatig zon.
In de middag en avond toenemende kans op een regen of onweersbui.
De wind zoekt langzaam de zuidhoek op.
Het wordt opnieuw 23 graden.

Doorkijkje lange termijn
In de week van maandag 13 t/m zondag 19 september is het best heel aardig weer met vooral midden volgende week weer even een warmere fase. Vanaf maandag 20 september lijken de depressies wat actiever te worden. Toch heb ik het idee dat we niet een totale ineenstorting van het weer krijgen. Er zullen vele droge dagen voorkomen. Natuurlijk valt er wel eens wat regen maar dat is heel normaal. Daarbij laten de temperaturen en dalende trend zien (ook dat is normaal)

In de eerste dagen van oktober valt op dat er met grote regelmaat hogedrukgebieden boven het noordoosten van Europa opduiken. Dit is toch anders dan we de laatste jaren zijn gewend. Heeft dit te maken met de verzwakkende golfstroom of met de zonnevlekken? Wie zal het zeggen. Ik verwacht een boeiend herfst-, en winterseizoen.

Wist u dat?
Het vandaag 10 jaar geleden (2011) zomers warm was met ruim 26 graden.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2020) in de eerste 10 dagen van september overdag 19 graden was. We zitten dit jaar (2021) op een gemiddelde van 22,2 graden. (Is bijna 3 graden boven normaal). In de eerste 10 dagen van september 2005 was het nog warmer met maar liefst 24,5 graad.

Wist u dat?
Dat er is september 2017 maar liefst 184 mm regen viel. Dit jaar staat de regenteller in september nog op 0 mm. Gaan we de zeer droge septembermaand van 2014 verslaan? Er viel toen over de hele maand maar 12 mm.

Weerspreuk

Als de spinnen vlijtig buiten weven,
zullen wij mooi weer beleven.

Sible Waaijer

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!