Duurzaam bouwen: het project Tûk Wenjen

LEMMER – De keuze om een huis of een bedrijf al dan niet te verduurzamen, wordt beïnvloed door diverse factoren. Het is niet alleen belangrijk om te kijken of het gebouw geschikt is om de maatregelen uit te voeren maar ook de kosten zijn een factor. In Lemmer kan men gelukkig gebruikmaken van het energiebesparingsproject Tûk Wenjen.

Het project

Het energiebesparingsproject van de gemeente De Fryske Marren helpt woningeigenaren hun woning energiezuiniger te maken en te verduurzamen. Er worden twee adviesmogelijkheden door gecertificeerde en onafhankelijke bedrijven aangeboden. Dit advies biedt woningeigenaars een concreet plan om hun huis volledig energieneutraal en gasloos te maken. Ook de gemeente zelf neemt maatregelen om energieneutraler te worden. Zo wordt er rond 2025 mogelijk een zonnepark geïnstalleerd dat zowel de waterzuiveringsinstallatie energieneutraal moet laten werken als de woonwijk ernaast van stroom moet voorzien.

Basisadvies

Elke inwoner van De Fryske Marren kan bij de deelnemende adviesbedrijven onafhankelijk basis energieadvies aanvragen. Het basisadvies geeft een overzicht van welke maatregelen er mogelijk zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn. Na een eerste telefonisch contact ontvangt de aanvrager een advies via de mail. Hierin staat informatie over de woning en het huidige energieverbruik, een overzicht van de mogelijke maatregelen om tot een energieneutrale en gasloze woning te komen, een kostenindicatie van deze maatregelen, de verwachte kostenbesparing per maatregel en de mogelijke subsidies voor het uitvoeren van deze maatregelen en de financieringsmogelijkheden. De gemeentelijke subsidie voor het advies zelf bedraagt € 265,- en er is een kleine persoonlijke bijdrage van € 35,-.

Om op de kosten van energie te besparen, is energie vergelijken alvast een goede eerste stap voor de meeste huishoudens. Door verschillende energieleveranciers te vergelijken is het mogelijk om tot € 200,- per jaar te besparen. Advies dat bovendien helemaal gratis is.

Gasloos en energieneutraal

Het gasloos en energieneutraal adviesgesprek geeft de woningeigenaar inzicht in de maatregelen en de bijgaande kosten die nodig zijn om het huis gasloos en energieneutraal te maken. Het adviesrapport dat wordt opgesteld op basis van het intakegesprek geeft meer duidelijkheid over het warmteverlies van de woning, de capaciteit van de aan te kopen warmtepomp en een berekening van het aantal benodigde zonnepanelen. Deze materialen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de opgewekte energie in balans komt met de gebruikte energie van het huis. Ook hiervoor bedraagt de gemeentelijke subsidie € 265,-.

Praktisch

De gemeente voorziet in een gemeentelijke subsidie voor alle huiseigenaren voor beide adviesgesprekken. De subsidie wordt eenmaal per drie jaar toegekend voor hetzelfde adres. Het advies moet worden ingewonnen bij een adviesbedrijf dat aan Tûk Wenjen deelneemt. Wie van de subsidie gebruik wil maken kan online het aanvraagformulier subsidie advies eigen woning invullen.