Sible seit – Tiisdei kâld

Eerste dagen een koude oostenwind en in de nacht van dinsdag op woensdag kans op wat winterse neerslag

Wat hebben we een prachtige zonovergoten weekend achter de rug, het machtige hogedrukgebied met de naam “Burckhart” boven Scandinavië regeerde “vanuit zijn luie stoel”. Toch gebeurt er van alles op het weer toneel, zo heeft een zwakke storing afgelopen nacht ons weten te bereiken. Door de instroom van vochtige lucht is de bewolking toegenomen waardoor het afgelopen nacht niet meer heeft gevroren, dat scheelt dan weer auto ruiten krabben.

Vanuit Spanje en Portugal probeert een depressie het machtige hogedrukgebied boven Scandinavië vanuit zijn “luie stoel te duwen” maar dat gaat niet lukken. Door deze duw en trekpartij steekt er een krachtige oostenwind op die ons de komende dagen doet bibberen. Dit doet me denken aan de koude wind die we dit jaar eind februari en begin maart hebben mogen voelen.

Oh ja, hoe zit het nu met het koude putje waar ik het eerder overhad?
Het koude putje is onderweg naar ons land. De temperatuur op 1000 meter hoogte lag gisterochtend (zondag) nog op +6 graden. Op deze maandagochtend is deze inmiddels al gedaald naar -1 graad. Morgen (dinsdagmiddag) is het op zijn koudst met een temperatuur van -6 graden. Door deze temperatuurdaling in de bovenlucht kan er later op dinsdag of in de nacht van dinsdag op woensdag wat winterse neerslag vallen…
Samenvattend kunnen we het volgende verwachten

Maandag

Mix van wolkenvelden en soms wat zon. Een koude vrij krachtige tot soms krachtige oostenwind 5-6. Met 6 graden is het aan de koude kant.

Dinsdag
Veel bewolking, door de vrij krachtige tot krachtige oostenwind is het kachelweer. Met maar 3 graden is het veel te koud voor de tijd van het jaar. In de nacht van dinsdag op woensdag kans op wat winterse neerslag.
Het blijft spannend want de exacte koers van de depressie is nog steeds onduidelijk.

Woensdag
Naast wolkenvelden keert de zon weer terug, de wind is nog altijd oostelijk kracht 4 en het blijft koud met 4 graden. In de nacht van woensdag op donderdag lichte vorst. Dat wordt donderdagochtend autoruiten krabben.

Donderdag
Mix van zon en wolkenvelden, droog en koud weer.
3-4 bij een matige oostenwind.
Het wordt niet warmer dan 3 graden.
Nacht van donderdag op vrijdag lichte vorst.

Op de lange termijn verwachting
Tijdens het weekend (24-25 november) wordt het hogedrukgebied minder sterk en vanuit het westen sluipt er een depressie dichterbij. Volgens het grote Europese weermodel
krijgen we een nat weekend. Maar het grote Amerikaanse weermodel verwacht dat de depressie ons niet weet te bereiken waardoor het gewoon droog blijft.
Ik blijf de ontwikkelingen de komende week op de voet volgen. In mijn volgende weerbericht komende vrijdag is er vast meer duidelijkheid.

Vrijdag
Mix van wolkenvelden en zon, droog, 5 graden.
Zaterdag
Veel bewolking, kans op wat regen of een bui, 6 graden.
Zondag
Veel bewolking, kans op wat regen of een bui, 5 graden.

De laatste dagen van november gaat de temperatuur nog wat verder oplopen. Zo rond begin december verliest het hogedrukgebied boven Rusland en Scandinavië zijn invloed. We krijgen dan zachter weer met een zuidwestelijke stroming. Ook zullen we de paraplu af en toe nodig hebben.
Deze ontwikkelingen passen ook wel bij de verwachtingen op de lange termijn, er wordt een zachte december verwacht……..

Verhalen uit de oude doos
Op 19 november 1996 begon de dag met prachtig zonnig weer. In de middag verander het weer plotsklaps in de middag en avond viel de eerste natte sneeuw van dat winterseizoen.
Vandaag 21 jaar geleden (1997) was het een zonnige dag maar door een krachtige zuidoostenwind was het erg koud buiten de deur, het werd niet warmer dan 4 graden.
In 1998 begon er een vroege vorstperiode, op 19 november begon het te vriezen en t/m 25 november kwam het elke nacht tot vorst. Op 22 november werd er dat seizoen voor het eerst geschaatst.
19 november 2004 bracht ons een ware cocktail van allerlei soorten neerslag, er vielen vele buien met regen, hagel, onweer en natte sneeuw dit alles
werd vergezeld door een gure noordwester.

Weerspreuk
Brengt het najaar helder weer, het zal des winters stormen op het meer.
Sible Waaijer