Schooljeugd krijgt visles bij het Woudagemaal

LEMMER – Deze week hebben maar liefst zo’n 400 schoolkinderen uit heel Friesland een bezoek gebracht aan het bezoekerscentrum van het Woudagemaal. Tijdens het bezoek  kwamen ze van alles te weten over vis. Hoe ze leven, de soorten en het vangen van de vis.
Vanwege de overweldigende belangstelling, moest men helaas ook scholen teleurstellen.

Na ontvangst door een medewerkster van het Woudagemaal werden de kinderen ingedeeld in groepen. Zo kreeg de ene groep uitleg van Jan van der Werf d.m.v. een educatieve les. Aan de hand van een beeldscherm kregen ze uitleg over het leven van vissen, de diverse soorten en omgang met vissen tijdens en na de vangst. De tweede groep kreeg in de filmzaal uitleg van Hielke Soeten. Hij vertelde hen alles over het wedstrijdvissen en het daarbij behorende materiaal.

Aansluitend kregen de kinderen van de medewerkers van het Wetterskip tekst en uitleg over het gebruik van visvriendelijke vispassages in Friesland, waarbij ook enkele vissoorten zoals paling, voorn, maar ook krabsoorten die levend aanwezig waren.

Nadat de kinderen het programma hadden afgewerkt kregen ze, onder begeleiding van een vijftal leden van HSV Lemmer e.o., gelegenheid om in de vijver onder het bezoekerscentrum het vissen in de praktijk te brengen. Hetgeen niet altijd even gemakkelijk verliep.
Tot slot ontvingen de ‘hengelaars’ allemaal nog een tasje met diverse zaken m.b.t de hengelsport.
Ondanks het feit dat het merendeel niet bekend was met de hengelsport, kan de HSV mede door de vele positieve reacties, terugzien op vier bijzonder geslaagde visdagen.