Bewoners moeten anders denken en elkaar helpen

LEMMER – B&W stellen dat inwoners, uitvoerders en aanbieders in de zorg in de gemeente anders moeten gaan denken, maar ook dat mensen elkaar veel meer moeten helpen. Er wordt te veel uitgegaan van maatwerk, terwijl er een omslag moet worden gemaakt naar basisvoorzieningen. Deze omslag is nodig, omdat de zorg te veel geld kost.
Het sociaal wijkteam zou in deze omslag een belangrijke rol moeten spelen. Zo moeten indicaties anders verstrekt worden en moet er veel meer toegewerkt naar lichtere vormen van ondersteuning of de eerdergenoemde basisvoorzieningen.

Daarnaast wil B&W zorg inkopen waarbij wordt afgerekend op het resultaat. Ook wil ze speciale beheersmaatregelen voor ouderen die langer zelfstandig thuis moeten wonen omdat de overheid dit voorschrijft. Daardoor komen er steeds meer kwetsbare inwoners en dit leidt vaak tot crisissituaties. B&W vindt dat er voor hen voldoende oplossingen dicht bij huis moeten komen. In 2017 zijn hiervoor nieuwe stappen gezet in samenwerking met het welzijnswerk, aanbieders en (groepen/ vertegenwoordiging van) inwoners. Maar ze vindt vooral ook dat mensen elkaar meer moeten helpen en ondersteunen. Omdat ze ook ziet dat er steeds meer druk komt te liggen op mantelzorgers en vrijwilligers wil ze extra aandacht voor deze groepen. ‘Er ligt de uitdaging om de mantelzorger te vinden en passend te kunnen ondersteunen. Investering in kennis is nodig,’ aldus de kadernota voor 2019.