Himmelsjek verdwijnt, maar gemeente heeft compensatieplicht

DFM – De himmelsjek verdwijnt per 1 januari 2018.
De gemeente heeft er niet langer geld voor over, omdat ze van de overheid veel minder geld krijgt, maar dat in ontwikkelingen van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) moet steken.

De sjek werd in 2015 ingevoerd, toen heel veel mensen werden gekort op hun huishoudelijke hulp. Velen kregen toen minder uren. Ze konden vanaf dat moment een sjek van 5 euro kopen, die stond voor 1 uur hulp. De gemeente betaalde de rest dan bij (17.50 euro per uur).
Het effect van de himmelsjek is volgens de gemeente maar beperkt, omdat De Fryske Marren al vanaf 2014 aan resultaatsturing deed. Dit betekent dat de omgeving werd gevraagd om zich in te zetten, zoals buren of familie. Of mensen die een indicatie hadden (door ouderdom en of ziekte) moesten zelf weer meer gaan doen.

Een deel van de mensen die gebruik maakte van de himmelsjek kan nu op een andere manier een beroep doen op de gemeente, aldus een reactie. Toch plaatst ze daar heel veel kanttekeningen bij. Ondanks dat de gemeente een compensatieplicht heeft voor tijdelijke ondersteuning wil ze toch vooral dat burgers naar eigen oplossingen zoeken.
Binnen de eigen omgeving heeft familie meer bereidheid om extra te helpen stelt de gemeente.