LEMMER – Donderdag 24 oktober was er een presentatie in de Hege Fonnen van de nieuwe skatebaan die aan de Betelgeuze komt. De aanwezige skaters waren ‘stoked” of te wel dolblij dat de skatebaan er nu eindelijk komt. Daar hebben ze namelijk jaren op moeten wachten en ze hebben er zelf enorm veel energie en tijd ingestoken. Een deel omwonenden die met een handtekeningenactie zei nu al veel overlast te ervaren, had al eerder aangegeven zich niet serieus genomen te voelen.
Proces
De gemeente zegt dat ze er wel alles aan heeft gedaan om iedereen te horen. In besloten inloopavonden mochten omwonenden aangeven wat ze vonden en wat ze liever niet hadden. Die opmerkingen zijn zoveel mogelijk verwerkt in het ontwerp vindt wethouder Lucienne Boelsma. “Maar als je er tegen bent en hij komt er dan toch, dan snap ik wel dat je teleurgesteld bent.” Bezwaarmogelijkheden hadden de omwonenden niet, omdat het plan binnen het bestemmingsplan past. Met hulp van het jongerenwerk en de politie wil de gemeente wel proberen om bij overlast naar oplossingen te zoeken. Die partijen zijn nu trouwens ook al betrokken bij de planvorming. “De communicatie stopt hier bovendien niet. Als er later problemen zijn, blijven we in contact met de buurt.”
Skaters hebben er heel veel tijd en energie ingestoken
De skaters zelf zijn al jaren bezig om een nieuwe baan te krijgen. Die bij het PAC moest verdwijnen omdat daar het nieuwe Zuyderzee Lyceum werd gebouwd. De skaters lieten hun stem niet alleen horen tijdens het verkiezingsdebat al jaren geleden: ze dachten ook echt heel constructief mee. “We hebben wat af vergaderd,” zeggen Patrick Roest en Daniël Sliwa. Het ontwerp en concept komt dan ook grotendeels van hen en anderen die zich verenigd hadden in een groep. Hoewel er op de definitieve tekening ook zaken staan waarvan ze even dachten:”Huh?” “Er zit een element in dat wij niet kenden. Maar wij redden ons er wel mee,” zeggen ze lachend. Ook de locatie hebben ze als meest geschikt aangemerkt en voorgedragen. Andere plekken hebben ze ook bekeken. Maar die bleken in hun ogen toch minder geschikt.
Grondwal
Volgens de gemeente is de planning nu dat in december het grondwerk wordt aangepakt. De baan kan er dan zo rond de zomer van 2025 staan. Om de omwonenden tegemoet te komen is er ook een grondwal gepland aan de overkant van de Tramdijk. Met aankleding, maar wel zo dat het niet een soort bos wordt. Naar de verlichting wordt nog gekeken. De jongeren hebben ook meegedacht over wat mogelijk als overlast wordt ervaren: zo bedachten ze zelf dat er afvalcontainers bij de baan moeten worden geplaatst. De baan komt in de buurt van het basketbalveld dat al gevestigd is aan de Betelgeuze (net als een aantal andere voorzieningen). Een deel van het voetbalveld wordt ervoor opgeofferd.
Heel tof
“Heel tof dat hij er nu eindelijk komt,” zeggen Patrick Roest en Daniël Sliwa die heel veel energie en tijd in hebben gestoken in de planmakerij. “We zijn al 5 jaar bezig namelijk. De skaters weken bij afwezigheid van een baan uit naar het strand of gingen naar de baan in Emmeloord of Rutten. “Maar als je maar een uurtje hebt na je werk kun je daar niet heen.”
Voor iedereen geschikt
De heren die met anderen het eisenpakket hebben bepaald, dachten breed. Zowel voor steppers als voor skaters is de baan geschikt. Het is geen supergrote baan geworden en het deel waar de meest bijzondere acties worden vertoond en die het meeste lawaai maken hebben ze zo ver mogelijk van de buren gesitueerd. “Het wordt een baan voor iedereen. Als je voor de eerste keer begint, kun je er prima terecht. Maar ook als je meer gevorderd bent zoals wij. Er wordt dus een grote doelgroep blij mee gemaakt. En het ligt centraal, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Met bijvoorbeeld ook een bushalte om de hoek.” Uit onderzoek van de skaters is ook gebleken dat er echt een hele grote groep jongeren is die de sport beoefent. Van jong tot wat ouder. “Reken maar dat het hier druk gaat worden. Zeker als de scholen uitgaan,” denkt ook de ontwerper van de skatebaan.