LEMMER – Oud-Lemster Danny van Doezum (de zoon van Piet van de Poiesz zegt hij lachend) is meerdere keren op het strand te vinden met een grijper en een emmer. In zijn vrije tijd ruimt hij de rotzooi op die anderen achterlieten. Hij doet dit omdat het strand een leefgebied is voor dieren en planten en niet alleen maar een zandbak. En omdat alle troep uiteindelijk ook in onszelf terecht komt. Lemsternijs liep een paar uurtjes mee en verbaasde zich over alle zwerfafval dat mensen laten liggen. Danny zou het mooi vinden als er een soort groep wordt gevormd die deze taak gezamenlijk op zich neemt.
20 september: World Clean Up Day
Wie wel wat ziet in het opruimen van het strand van Lemmer, kan natuurlijk altijd meelopen met Danny als hij er is. Verder is er op vrijdag 20 september een officiele dag: het is dan World Clean Up Day. Een grootschalig wereldwijd evenement dat sinds 2008 georganiseerd wordt om bewustzijn te vragen voor zwerfafval. Op die dag zal er een evenement plaatvinden bij het strand van Lemmer. Het event is van 10:00-12:00 uur en zal starten bij de parkeerplaats van de Beach Club. Tevens worden er voor dit gebied ook vrijwilligers gezocht om vanaf 2025 vaker deel te nemen aan Clean Up acties. Wie interesse heeft kan naam en telefoonnummer sturen naar savethedolphinssaveourseas@gmail.com.
Op 21 september opruimmiddag in het centrum van Lemmer
Voor de mensen die op vrijdag niet kunnen wordt er op zaterdag 21 september een opruimmiddag georganiseerd in het centrum van Lemmer. Het event zal starten om 14:00 uur tot ongeveer 15:30 uur bij Us haven aan de Lijnbaan. Voor materialen zal gezorgd worden en na de tijd kunnen deelnemers de actie afsluiten met koffie en wat lekkers.
Afval dat de natuur verstoort
Maar terug naar de opruimmiddag met Danny. Terwijl badgasten zwemmen, zonnen en eten en drinken loopt hij in een dikke spijkerbroek vrolijk met zijn eigen gekochte grijper (ook eentje voor Lemsternijs) en een emmer rond. Hij maakt met iedereen een praatje en wijst op van alles dat de natuur verstoort op het strand. En dat is nogal wat: van sokken tot tampons en van speelgoed tot hele matrassen. Hij wijst erop dat vooral plastic veel kapot maakt en overal uiteindelijk in terechtkomt. En van dat plastic is nogal wat te vinden: tapasbakjes, ijslepeltjes, speelgoed en flesjes. Verder zijn er echt duizenden sigarettenpeuken te vinden. Die worden heel gemakkelijk uitgedrukt en weggegooid, maar veroorzaken enorme milieuschade.
Bewust maken: het strand is een ecosysteem
Naast het opruimen wil Danny mensen ook bewust maken van het feit dat het strand vooral een leefgebied is en niet alleen maar een zandbak. “Het strand is een ecosysteem waar veel dieren van profiteren en ze hun voedsel vinden. Dat gebied moet dus beschermd worden. Bovendien vindt het plastic uiteindelijk ook nog eens zijn weg van het IJsselmeer naar onze Noordzee. Dat probeer ik te voorkomen. Plastic vervuiling heeft niet alleen nadelige effecten op flora en fauna maar ook op ons. Plastic breekt af in micro-, en nano plastics door ultravioletstraling en zeewater. En dat krijgen wij als mens ook binnen. Dit is wetenschappelijk bewezen.”
Ook opruimen van de kust van Noord-Holland
Danny ruimt trouwens niet alleen het strand in Lemmer op: hij is actief langs de IJsselmeerkust en de kust van Noord-Holland aan de Noordzee om stranden schoon en veilig te houden. Veel van zijn vrije tijd gaat daarin zitten. Hij vindt dat belangrijk omdat hij met het opruimen van elk stukje afval en dan met name plastic de directe dreiging van plastic vervuiling weg wordt genomen. Maar hij wil er ook iets mee laten zien aan de badgasten. “Het is ook educatief. Mensen zien wat je doet en gaan met je in gesprek of gaan spontaan meehelpen.”
Onderzoek wijst uit: er moet veel meer opgeruimd op het Lemsterstrand
Hij ruimt dus op, maar onderzoekt het afval ook nog eens. Omdat hij precies in kaart wil hebben wat er weg wordt gegooid. ‘Ik wil precies weten wat ik vind, hoeveel ik vind en waar ik het vind. En ik registreer dat in een speciaal ontwikkelde app. Doordoor ontstaan inzicht door middel van statistieken en kunnen we de bron van de gevonden voorwerpen achterhalen. Dit heeft gunstige effecten op langere termijn. Uit die statistieken blijkt wel dat het strand van Lemmer extreem vervuild is. Ondanks alle opruimacties. En dat is zonde. Er zal dus meer opgeruimd moeten worden op een strategische manier en daarbij heb ik de hulp van anderen nodig. Dus het zou heel fijn zijn als meer mensen zich bij me zouden aansluiten.”
Dolfijnen redden: leven van het diertje ligt letterlijk in jouw handen
Naast de clean up activiteiten werkt Danny als vrijwilliger dierverzorger in het opvangcentrum van SOS Dolfijn in Anna Paulowna (Noord-Holland). Daar vangen ze gewonde, zieke en gestrande walvisachtigen op (voornamelijk bruinvissen). Bruinvissen zijn kleine walvissen die vaste bewoners zijn van de Noordzee. Wanneer de dieren weer gezond zijn worden ze teruggebracht naar zee. Krijgt Danny een melding binnen van een gestrande bruinvis, dan probeert hij zo snel mogelijk bij de opvang te komen. De zorg voor gestrande bruinvissen gaat in het begin 24 uur per dag door, dus ook in de nacht. Omdat de meeste dieren niet zelfstandig kunnen zwemmen bij binnenkomst worden ze continu ondersteunt door een vrijwilliger. “Het leven van dat diertje ligt letterlijk in jouw handen, als je loslaat zinkt het zoogdier en kan het niet ademhalen’.
Meer informatie over redden van gestrande walvisachtigen
Voor meer informatie over de opvang van gestrande walvisachtigen kun je kijken op www.sosdolfijn.nl of bekijk deze korte documentaire waarin je Danny aan het werk ziet.