Jozé Danen:”“Er is zo veel wat we als burgers samen kunnen realiseren”

Jozé Danen. Foto © Katalys | Jean-Pierre Jans

LEMMER  – Jozé Danen woont in watersportdorp Lemmer en groeide op in Delfstrahuizen aan het Tjeukemeer. Ze is trots op de mooie historie van Friesland, die zichtbaar is in panden als scholen, kerken, oude fabrieken, pakhuizen of boerderijen. Jozé ziet graag dat zulke oude gebouwen behouden blijven door ze herbestemming te geven voor en dóór de eigen lokale gemeenschap. Daar werkt zij aan mee, door haar vrijwilligerswerk als adviseur bij Katalys.

Papagenohuis

Jozé was vanaf de zijlijn bij een initiatief betrokken toen een vriendin aan de start stond om de leegstaande gereformeerde kerk van Lemmer een plaats terug te geven midden in de samenleving. Nu zit in de oude kerkzaal een restaurant voor koffie of een lunch, er zijn voorstellingen en exposities en er wonen jongeren in het Papagenohuis. Het consultatiebureau zit ernaast, het woonzorgcentrum in de straat erachter. Er gebeurt van alles; jong en oud kan elkaar ongedwongen ontmoeten. “Deze herbestemming draagt bij aan het behoud van het historische karakter van Friesland”, zegt Jozé. “Het is een mooi voorbeeld waar ik veel inspiratie in vind. Ik stimuleer graag dit soort ontwikkelingen en gemeenschapsinitiatieven om markante gebouwen weer een plek te geven in de samenleving.”

Betrokken

Sinds juni 2020 is Jozé adviseur bij Katalys team Fryslân. In het coronajaar was ze op zoek naar een leuke nieuwe ‘club’ nadat haar vrijwilligerswerk bij JCI (een netwerkclub voor ondernemende mensen tot 40 jaar) ophield. Ze zag op LinkedIn een bericht over het adviseurschap bij Katalys (toen nog KNHM) en woonde een online informatieavond bij. Het sprak Jozé aan dat je in het advieswerk als vrijwilliger betrokken bent bij lokale initiatieven. “Ik vind het belangrijk als mensen zich inzetten voor hun eigen leefomgeving. In de buurten en dorpen ontstaan zo veel super gave initiatieven.”

Saamhorigheid

‘Mienskip’, (Fries voor gemeenschapsgevoel) en iets betekenen voor je lokale omgeving, is voor Jozé belangrijk en eigenlijk vanzelfsprekend. “Er zit zo veel saamhorigheid in onze dorpen en wijken en samen kunnen we ontzettend veel mooie dingen voor elkaar krijgen. En hoewel je als adviseur zelf niet uitvoerend bezig ben, ben je wel vanaf de zijlijn betrokken bij ontzettend veel mooie initiatieven door de hele provincie heen.”

Expertise

Katalys heeft in iedere provincie een team van vrijwilliger-adviseurs: professionele experts met kennis van organisatie, financiën, overheid, bouw of techniek, die buurtinitiatieven ondersteunen. Ze staan in hun eigen tijd de initiatiefnemers bij, zolang als nodig of prettig is. De vragen die Katalys team Fryslân krijgt, zijn heel divers: “Hoe moeten we het onderhoud aanpakken?” “Hoe krijgen we breder draagvlak?” “In welke rechtsvorm moeten we ons organiseren?” “Hoe kan ik gehoor krijgen bij de gemeente?” Weten ze het antwoord zelf niet, dan is er het landelijke netwerk met een grote ‘database’ van ervaringen uit projecten in het hele land. Ook kunnen ze expertise inschakelen van ingenieursbureau Arcadis, bijvoorbeeld voor een doorrekening of een ontwerp. Daardoor worden de plannen van bewoners sneller serieus genomen.

Kern met Pit

Het vrijwilligerswerk als adviseur van Katalys doet Jozé naast haar fulltime baan als evenementenplanner. “In je betaalde baan heb je een vaste functie met vaak dezelfde taken. Met dit advieswerk ernaast, doe je totaal iets anders.” Jozé besteedt ongeveer een dag in de maand aan haar vrijwilligerswerk. “Soms ben ik ergens een middag of avond voor een intake, een opening of het uitwisselen van eerste ideeën. En soms is een belletje met een initiatiefnemer genoeg om weer even op de hoogte te zijn. Ik begeleid nu bijvoorbeeld 4 ‘Kern met Pit’ projecten; zij doen mee om in een jaar tijd hun droom voor de buurt waar te maken. Katalys organiseert het landelijke programma Kern met Pit al 46 jaar.”

Gouden tip om in je eigen buurt iets op te pakken

Welke gouden tip heeft Jozé voor mensen die in hun eigen buurt samen iets willen oppakken? “Ga altijd kijken bij andere projecten die het idee eerder hebben uitgevoerd en haal daar je tips en trucs op. Katalys biedt hiervoor een enorm landelijk netwerk met mooie projecten waar een schat aan kennis en ervaring in zit. Op de website van het Katalys-programma Kern met Pit kun je een database vinden met ruim 10 jaar aan voorbeelden van bewonersinitiatieven vinden door heel Nederland.”

Nieuwe adviseurs gezocht

Er is nog plek voor adviseurs in de provincie Friesland. Contact met team Fryslân kan via de website www.katalys.nl/team-fryslan
Ook initiatiefnemers die advies kunnen gebruiken, mogen zich melden via deze weg.