Annelies Brouwer en Meindert Tjerkstra ontwikkelen de Krachtkring

Oud Lemster Annelies Brouwer was één van de ontwikkelaars van Krachtkring.

DFM – Onlangs is de “Krachtkring” gepresenteerd, een innovatieve set van 80 kaarten die speciaal is ontwikkeld om jongeren tussen de 10 en 14 jaar te helpen constructieve gesprekken te voeren en zelfinzicht te ontwikkelen. De Krachtkring is een initiatief van Annelies Brouwer oud inwoner van Lemmer en Meindert Tjerkstra en biedt een speelse manier om onderwerpen zoals burgerschap, vriendschap en zelfkennis bespreekbaar te maken.

Samen ontdekken dat iedereen anders is

De Krachtkringkaarten bevatten situaties die jongeren uitlokken om hun mening te delen en naar elkaar te luisteren. Het idee is om samen te ontdekken dat iedereen anders is. Met unieke achtergronden en overtuigingen. En dat dit juist een verrijking is. Het gaat erom elkaar te respecteren en te begrijpen, zelfs als we het niet altijd eens zijn. Door in gesprek te gaan, leren jongeren niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter kennen.

Kinderen verblijven soms te veel in hun eigen wereld

Annelies Brouwer legt uit: “We hebben de Krachtkring ontwikkeld omdat we merkten dat kinderen soms te veel in hun eigen wereld blijven. Met deze kaarten willen we jongeren stimuleren om met elkaar te praten en nieuwe perspectieven te ontdekken. Het is geweldig om te zien hoe kinderen, of ze nu thuis aan de keukentafel zitten of in de klas, zich openstellen voor gesprekken die anders misschien nooit gevoerd zouden worden.”

Poster en meer informatie

Bij de Krachtkring hoort ook een poster met emoties en acties, zodat kinderen op een visuele manier kunnen uitdrukken hoe ze zich voelen en welke stappen ze willen nemen. Dit maakt de gesprekken niet alleen leuker, maar ook interactiever. Annelies en Meindert hopen dat de Krachtkring ouders, leerkrachten en kinderen inspireert om meer met elkaar in gesprek te gaan. “Door elkaar beter te leren kennen, ontstaan er begrip en respect, wat bijdraagt aan een fijnere samenleving.  Meer informatie over de Krachtkring en hoe deze kan worden ingezet in zowel thuis- als onderwijsomgevingen is te vinden op de site van Semko.