Bijeenkomst over grootschalige munitieopslag vanavond in Leeuwarden

LEMMER – Defensie moet een grotere voorraad munitie kunnen opslaan. Hiervoor wil Defensie in het midden van het land 1 grootschalige munitieopslag, of 2 kleine opslaglocaties. Lemmer en omstreken is daarbij ook in beeld.  Vanavond 11 juli is er een bijeenkomst in het WTC in Leeuwarden waarbij allerlei plannen van Defensie worden uiteengezet, waaronder die van de extra locatie grootschalige munitieopslag. Of die opslag er rond Lemmer komt, is overigens nog niet duidelijk, maar het zou dus wel kunnen. Mensen die zorgen of vragen hebben, kunnen die vanavond wel stellen tijdens de bijeenkomst. Lemsternijs vroeg al eerder of er in Lemmer ook een bijeenkomst kwam, maar daarop heeft Defensie helaas niet geantwoord.

Zienswijze van de gemeente

Gemeente De Fryske Marren heeft eerder dit jaar al wel een zienswijze ingediend op het mogelijke plan van het ministerie van Defensie om in de weilanden bij Lemmer, Bantega, Echten en Oosterzee een munitieopslag te realiseren. Deze locatie is één van de locaties die in de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma voor Defensie’ (NPRD) zijn genoemd. Defensie gaat deze locatie verder onderzoeken.

Formele proces pas later

“Heel de omgeving hoeft niet uit te lopen, maar wie zorgen of vragen heeft, kan het beste naar de bijeenkomst gaan,” laat de wethouder weten. Wie er niet bij kan zijn, kan altijd nog wel gewoon bezwaar maken. Het formele proces moet nog gevolgd worden. De gemeente vindt het zelf wel heel belangrijk om er vanavond bij te zijn en stuurt daarom wel een afvaardiging om de belangen van onze omgeving te benadrukken. Opgeven voor de bijeenkomst van vanavond kan via de link: Informatiebijeenkomsten Ruimte voor Defensie | Ruimte voor Defensie | Defensie.nl.

Programma:
18.45 – 19.15 uur | Ontvangst en informatiemarkt
19.15 – 19.45 uur | Presentatie over de laatste ontwikkelingen
19.45 – 22.00 uur | In gesprek met Defensie en haar partners:
Informatiemarkt
Interactieve sessie(s) ruimtebehoeften

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het ministerie van Defensie. Vanaf maandag 3 juni 2024 is hier een speciale projectpagina ingericht over de plannen van Defensie voor de munitieopslag.