Weerbericht:”Tot en met donderdag zomers warm”

LEMMER – Wat genoten van het weekendzonnetje? Ik wel. De grote vraag is natuurlijk of we dit zonnige ritme wat vast kunnen houden. Het antwoord is voorlopig wel. Hoe gaat het deze week allemaal verder?

Op deze maandag ontwikkelt zich precies boven onze hoofden een hogedrukgebied. Hoe leuk is dat: later op maandag trekt het hogedrukgebied richting de westkust van Denemarken. De wind wind is zwakjes en ruimt van noord naar noordoost.

Dinsdag wandelt het hogedrukgebied verder naar het oosten en ligt dinsdagmiddag en in het zeegebied tussen Zweden en Letland. De wind is hierdoor bij ons echt noordoostelijk geworden. De temperatuur gaat op jacht naar de zomerse grens van 25 graden. Woensdag zien we dat er boven het hoge noorden een extra hogedrukfiliaal uit de grond wordt gestampt. Dit is ook nodig, want een stuk westelijker ten noordwesten van Ierland is er een depressie in ontwikkeling. Wat gaat deze doen?

Donderdag verandert er niet teveel. Alleen draait de wind van noordoost naar zuid. Vrijdag laat het hogedrukgebied boven het noordoosten van Europa de teugels wat vieren. De depressie ten noordwesten van Ierland trekt wat naar het noorden en is mans genoeg om bij ons te zorgen voor een buienkans. Moet wel zeggen dat het nog onzeker is over hoe actief de buien later op donderdag, in de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdag overdag zich zullen gedragen. Het zo zomaar mee kunnen vallen !!!

Om u een idee te geven: Het grote Europese weermodel verwacht t/m komende zondag 30 juni 8 mm regen, terwijl het grote Amerikaanse weermodel ons maximaal 1 mm regen schenkt. We wachten rustig af.

Verwachting voor de komende week

Maandag
Een afwisseling van zon en wolkenvelden.
De wind is variabel (meest noordelijk) zwakjes kracht 1.
Het wordt een aangename 22 graden.

Dinsdag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is oostelijk kracht 2, later in de middag noordoostelijk kracht 3-4.
We gaan naar een zomerse 25 graden.

Woensdag
Droog met veel zon, al zijn er in de middag ook wel eens wat wolkenvelden.
De oosten wind is zwak tot matig kracht 2-3.
Het wordt 26 graden.

Donderdag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is eerst zuidoostelijk kracht 2, later meer zuidwestelijk kracht 3-4.
Met opnieuw 25 graden is het zomers warm. In de nacht van donderdag op vrijdag toenemende kans op een bui.

Vrijdag
Af en toe zon maar ook kans op een bui.
De wind is matig uit zuidwest tot west kracht 4.
Met 19 graden is het wat koeler.

Weekendontwikkelingen

Zaterdag wordt de depressie die vrijdag voor wat buien wil zorgen het land uitgezet. Een hogedrukgebied ver weg op de oceaan gooit een uitlopertje uit tot over onze omgeving. Hierdoor lijkt het zaterdag toch wel een aardig dagje te worden met regelmatig een zonnetje. Zondag wordt de wind meer noordelijk, omdat de uitloper van het hogedrukgebied een eigen filiaal gaat opbouwen boven het midden van Engeland. Conclusie: het komend weekend is het allemaal weer wat minder warm maar zeker niet slecht.

Voorlopige weekendverwachting (aangenaam en droog)

Zaterdag
Droog met regelmatig een heerlijk zonnetje.
De wind is zuidwestelijk kracht 3, of oostelijk kracht 2. De windverwachting is gewoon nog niet duidelijk.
Met 21 graden is het prettig toeven buiten de deur.

Zondag
Droog met een afwisseling van wolkenvelden en zon.
De wind is matig uit noordnoordoost kracht 3-4.
Met 18 graden is het een tikkie frisser.

Doorkijkje lange termijn

In de eerste week van juli blijft het een kwestie van alles wat. Soms hebben we positieve invloed van een hogedrukgebied waardoor we zomaar een mooie zonnige dag kunnen verwachten. Maar er komen de laatste dagen ook berekeningen voorbij waarbij een depressie boven de Britse Eilanden zijn invloed op ons weer wil uitbreiden. Ben erg nieuwsgierig welke kant het op gaat kant beste lezers. De middagtemperaturen schommelen vaak zo rond de 19-22 graden.

Wist u dat?
Het 27 jaar geleden op 24 juni 1997 kil buiten de deur was? Het werd niet warmer dan 15 graden. Dit was destijds wel even wennen, want tot de 11e juni was het zomers warm met 28 graden.

Wist u dat?
Het vandaag 20 jaar geleden op 24 juni 2004 herfstachtig was? De wind waaide flink door de bomen met fikse windstoten, dit was niet het enige want er viel 22 mm regen. Een dag eerder viel er ook al 25 mm regen. Het was een natte boel. In de week van de maand juni 2004 was het zomers warm met 26-28 graden.

Wist u dat?
Dat het een jaar later op 24 juni 2005 zeer warm was? Het werd bijna 34 graden, een dag  later was het een stuk koeler met 19,5 graad.

Wist u dat?
Het 2 jaar geleden in de nacht van 23 op 24 juni 2022 in de nachtelijke uurtjes niet kouder werd dan 22,9 graden. Dat was zeer bijzonder.

Weerspreuk

Zingt de leeuwerik hoog in de lucht,
Heerlijk weer,
voorspelt ons zijn vlucht.

Sible Waaijer

Fijne week allemaal