22 juni: Midsimmerfestival aan de oevers van het Tsjûkemar

Met een aantal vrijwilligers is al gewerkt aan de versiering. Want het gaat een heel gezellig en kleurrijk festival worden. Foto Conny Kitschmann

ECHTEN – De langste dag van het jaar wordt dit jaar uitbundig gevierd met een Midsimmerfestival aan de oevers van het Tjeukemeer bij Echten. Kunst en Meer, de stichting die al een aantal succesvolle culturele evenementen rond de Tsjûkemar en haar omgeving op de kaart heeft gezet organiseert dat festival op 22 juni. Voor 5 euro entree kan iedereen de hele dag genieten van kunst, cultuur, zang, dans en workshops.(uitgezonderd het vroege vogelontbijt en een speciale yogasessie op skûtsje de Trije Doarpen.) Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Activiteiten

Op de langste dag van het jaar is er een keur aan activiteiten te zien en te doen om het festival. En die dag begint al om 5 uur met een yogasessie voor wie dat wil. Het festival duurt tot het ondergaan van de zon (10 uur). Het festivalterrein is uitgestrekt en wijds en begint trouwens al bij de Laurenskerk . Daar vindt 2 keer een concert plaats van het Doesburg trio.

Zonnekoepel en toevalligheidsmachine

Inmiddels staat het programma als een huis: van kunst die je tot denken of voelen aanzet tot het heerlijk meeswingen met muziek van plaatselijke bands en muziekgezelschappen. Opvallend in de ruimte zullen de kleurrijke ruimtelijke kunstobjecten van Wies Noest zijn. Die zijn van heinde en verre te zien. En Michel bouwt machines die een “toevalligheidsmachine” bouwt met allemaal foto’s die ronddraaien. Maar ook een zonnekoepel van Maarten Volbeda. De koepel is eigenlijk een hele grote zonnewijzer die mensen bewust laat worden van tijd en ruimte. Tevens een aantal spectaculaire dansvoorstellingen door de Jeugd Dansopleiding Fryslân aan de oevers van het Tjeukemeer. Bezoekers lopen mee met die voorstelling, terwijl de jeugdige dansers op de steigers hun performance laten zien. Verder is er veel muziek. Van Sjongersnocht uit Bantega en Muziekvereniging Crescendo, tot de Band of Brothers en Crimping Iron treden op. Verder zijn er drumworkshops van Drumforce waar iedereen aan mee kan doen door te trommelen op emmers met water. En Remolino brengt je in een andere wereld met nachtelementen als witte wiven, nachtvlinders en nachtelijke visioen in muziek.

Gezinsfestival

Het festival is bedoeld voor jong en oud en wordt niet getypeerd door een enkele stijl of richting. Kinderen kunnen in de buitenlucht schilderen onder leiding van beeldend kunstenaar Carina Bruggenkamp. Er zijn kunstenaars te bewonderen die live aan het werk zijn met het thema Water. Er is een expositie van beschilderde panelen, een yogaworkshop en meditatieve momenten. Je kunt meevaren met het skûtsje De Trije Doarpen, of met de snelle boot van de brandweer; er is muziek langs en op het water en ’s avonds een prachtige afsluiting tijdens de zonsondergang, door deze ‘weg te zingen’. Ook kun je het onderwaterleven horen en zien en kun je je eigen stuw bouwen en in watertafels zien wat water doet voor onze omgeving. Je leert daar bijvoorbeeld ook je tuin klimaatproof te maken.

300 beschilderde panelen

Daarnaast zijn er 300 beschilderde panelen te bewonderen van 32 verschillende kunstenaars. Zij doen dat individueel of vanuit een collectief. Clusters daarvan worden over het terrein geplaatst. De kust-paneeltjes-kunstroute heeft bovendien het begrip circulair hoog in het vaandel. De paneeltjes waren in 2019 nog kisten en werden gebruikt als locatie-aanduiders of om mee te exposeren. Alle jaren daarna werden ze ook ingezet. Een deel van de kisten wordt 5 jaar later opnieuw gebruikt als paneel voor de kunst. Tevens is er een expositie van de foto’s van Lemster fotograaf Conny Kitschmann en tekeningen van Esther IJssels.

Opening haven Echten

Naast dit alles is er op deze dag de opening van de haven van Echten. Deze werd in 2023 uitgebaggerd en is samen met bewoners en booteigenaren opgeknapt. De burgemeester gaat de haven met een “klap” openen. Ook het gemaal op het terrein zelf wordt onderdeel van de festiviteiten en is geopend voor het publiek.

Meer informatie

Het Midsimmerfestival is op zaterdag 22 juni van 5.19 tot 22.04 uur.

Meer informatie is te vinden op: www.detsjukemar.nl en Facebook en Instagram.