Weerman Sible seit: “Wachten op betere tijden”

LEMMER – Zo beste mensen het weekend is weer voorbij. Er kwam op weergebied van alles langs. Waterhozen boven de Noordzee, vorst op klomphoogte in Deelen. Toch hoop ik dat we van de zonnige momenten uit de wind toch hebben kunnen genieten.

Toen ik afgelopen zaterdag zelf aan de randen van het Sneekermeer de verrichtingen van onder andere het Lemster Skûtsje (2e plek) volgde, bleek maar weer eens hoe grillig de wind kan zijn.. Gedurende de ochtend stond er een kracht 4-5, maar toen er een buienlijntje over het Sneekermeer was getrokken brak het zonnetje even door. Tegelijkertijd deed de wind er ook nog een schepje bovenop. Het kwam tot uitschieters in kracht 6 waardoor de tweede wedstrijd niet door ging.

Op deze maandagochtend ligt er om 9 uur een depressie bij de oostkant van Engeland. We hebben pech want de depressie trekt maandagmiddag richting Zeeland. Het brengt de hele dag regen, dat is heel wat anders dan de enkele bui die afgelopen vrijdag nog in mijn verwachting stond.

Tja, en dan hebben we de wind . Bij ons in het noorden is de zuiden wind eerst zwak tot matig. Later in de middag valt hij hij helemaal weg maar dan? Begin van de maandagavond trekt de wind vanuit het noorden even flink aan met uitschieters in kracht 6-7. In Zeeland en Zuid-Holland zijn uitschieter in kracht 8-9.

Dinsdag zitten we nog in de achterkamer van de depressie van maandag, we komen van de regen in de drup. De depressie wordt door een hogedrukuitloper ten noorden van Ierland en Schotland verder naar het noorden van Zweden geduwd.

Woensdag wordt het ietsje beter (kinderhand is gauw gevuld) maar een droge dag lijkt toch iets teveel gevraagd. Op donderdag blijft de depressie boven Noorwegen en Zweden ons toch wat plagen in de vorm van een paar spontane buitjes.

Ja , en of dat nog niet genoeg beste lezers. We moeten we onze blik alweer naar het westen richten, er ontwikkelt zich ten zuidwesten van IJsland een nieuwe depressie. Wat is deze van plan? Bereikt deze vrijdag onze omgeving?

De depressie blijft zelf op gepaste afstand (Ierland) toch bereiken vrijdag ons enkele gebieden met regen. Over het tijdstip van de passage van deze gebieden is er wat onzekerheid. We wachten de ontwikkelingen maar af. Het wordt wel wat zachter aan de voorkant van deze depressie, dat is toch wat goed nieuws.

Weekverwachting

Maandag (erg koud en zeer nat)
Veel bewolking en veel regen.
De wind draait van zuid naar noord. De sterkte is erg grillig, hij is eerst zuidelijk kracht 3-4. In de tweede helft van de middag wordt de wind noordelijk kracht 4-5. Begin van de avond even uitschieters in kracht 6-7.
Het wordt maximaal 13 graden (dat is 6 graden te koud)

Dinsdag
Opnieuw wisselvallig met een aantal buien en soms wat zon.
Er staat een matig tot vrij krachtige westnoordwesten wind kracht 4-5. In de ochtend ook nog uitschieters in kracht 6.
Het blijft erg fris met 14 graden.

Woensdag
Vooral in de ochtend nog buiig, in de middag wat langer en vaker droog.
De noordwesten wind is matig, kracht 3-4.
Het blijft fris met 14 graden.

Donderdag
Veel bewolking met soms wat nattigheid.
De wind is gedraaid naar zuidwest tot west kracht 3-4.
Het wordt ietsje minder koud met maximaal 16 graden.

Vrijdag
Veel bewolking met vooral later op de dag kans op buien.
De matige wind is zuidzuidwest kracht 3-4.
Met 20 graden is het aangenaam weer.

Er is ook nog een andere scenario.
Dat is een bewolkte dag met af en toe regen.
De wind is hierbij ook zuidzuidwest kracht 3-4.
Het blijft hierbij wel wat frisser met 16 graden.

Weekendontwikkelingen

Zaterdag en zondag blijft de Ierse depressie op zijn post. Vanuit deze positie probeert hij een paar buien op ons af te vuren. Het blijft daardoor wisselvallig met soms best wel eens een zonnetje.

Weekendverwachting

Zaterdag
Af en toe zon, maar ook enkele buien.
De zuidwesten wind is over het algemeen matig kracht 3-4.
Met 17 graden is het iets te koud voor de tijd van het jaar.

Zondag
Blijvend wisselvallig met opnieuw een mix van zon en buien.
De wind blijft matig uit zuidzuidwest kracht 3-4.
Het wordt maximaal 19 graden(dat is normaal)

Doorkijkje begin volgende week

Ook in de periode van maandag 17 juni t/m woensdag 19 juni zien we geen sterk hogedrukgebied zijn spierballen tonen. De Ierse depressie is nog altijd blikvanger. Het blijft wisselvallig en koel juni weer.

Wist u dat?
Dat de huidige maand juni waarschijnlijk te koud gaat verlopen? De laatste keer dat er een maand te koud verliep was april 2023.

Wist u dat?
Het vorig jaar (2023) op deze datum (10 juni) mooi warm zomerweer was. Met bijna 28 graden was het 9 graden te wam voor de tijd van het jaar.
Vandaag is het 6 graden te koud, je kunt het als compensatie zien.

Wist u dat?
Het de laatste 30 jaar op 10 juni 5 keer zomers warm was met 25 graden of hoger.

Wist u dat?
Het in 1995 in deze fase van juni ook erg slecht was. Op 8 juni werd het niet warmer dan 14 graden. 9 juni was een dag zoals vandaag met maar liefst 30 mm regen. Twee dagen later viel er nog eens 12 mm regen. Rond de langste dag (21 juni) knapte het weer op op en werd het dagelijks een ideale 22-24 graden. We houden de moed erin….

Weerspreuk

Als de zwaluwen scheren over water en wegen,
dan blijft er wind en regen.

Sible Waaijer