Cor en Marieke Rijpkema 60 jaar getrouwd

ECHTENERBRUG – Woensdag 29 mei vierden Cor (87) en Marieke (81) Rijpkema hun 60-jarig huwelijk. Op woensdag hebben ze dit gevierd samen met de kinderen, maar op 1 juni werd het groots gevierd met de familie met een tuinfeest in hun eigen tuin. Burgemeester Veenstra had geen tijd om langs te komen, maar gelukkig wilde burgemeester Kallenbach, bekend van het Lemster Dickens Festijn, wel tijd vrijmaken om het bruidspaar te feliciteren.

Eerste kennismaking: een wilde bedoening

Cor werd geboren op 24 januari 1937 te Snikzwaag, als tweede zoon in een boerengezin. Ook Marieke, geboren op 17 mei 1943 in Woudsend is op de boerderij opgegroeid. Ze leerden elkaar kennen in 1959 tijdens een dansavond van Wit-Zwart Sneek in hotel Hanenburg. Deze avond zijn beide nooit vergeten. Ook toen ging het er wel eens wild aan toe tijdens feestjes. Een geliefde bezigheid was dat de jongens de meiden de lucht in gooiden en dan weer opvingen. Dit ging bij Marieke echter mis, waardoor ze beide hakken onder haar schoenen vandaan verloor bij een harde landing op de vloer. Toen ze later die avond nog even de stad ingingen, liep Cor rond met Marieke haar schoenen in de zakken van zijn jasje. Zij liep door de straten op blote voeten.

‘Dat is een pittig ding’

‘Dat is een pittig ding’ dacht Cor, ‘Die is voor mij.’ En zo geschiedde. Maar niet meteen, want Marieke was pas 16. In de daarop volgende jaren kwamen ze elkaar regelmatig tegen bij dansfeesten en maakten ze een praatje. Pas drie jaar later kregen ze echt verkering. In mei 1964 trouwden ze nadat ze een boerderij in Echtenerbrug hadden gekocht. Als cadeau voor hun huwelijk kregen ze van de familie de naam voor de boerderij – Klaverfjouwer – geschonken. Nog steeds draagt de boerderij deze alom bekende naam.

Kinderen

Cor en Marieke hebben altijd met heel veel plezier aan de Koopmanweg in Echtenerbrug gewoond, vanwaar ze al die jaren hun melkveehouderij hebben gerund. Hun huwelijk werd gezegend met hun eigen Klaverfjouwer, hun kinderen Theo, Mirjam, Luc en Heidi.

Boerderij

Na 35 jaar met veel plezier te hebben geboerd, werd de boerderij overgedaan aan hun jongste zoon. En woont het echtpaar nu op een steenworp afstand op hun eigen kleine boerderijtje. Waar Cor zich volledig kon focussen op het fokken van Friese paarden, zijn grote hobby. Zijn paardenbedrijf kreeg de naam ‘Stâl Klaverfjouwer’, Naast de paarden had Cor een tweede hobby, schaatsen. Hij heeft voor alle kinderen een elfstedenkruisje bij elkaar geschaatst. Vooral de barre tocht van 1963 is er een waar nog vaak over gesproken wordt in huize Rijpkema.

Zelfstandig

Het echtpaar woont nog steeds in goede gezondheid aan de Koopmanweg. Op dit moment lopen er ‘nog maar’ 4 paarden rond. Met de hulp van de kinderen, die het onderhoud en het zwaardere werk op het erf en met de paarden op zich nemen, kunnen ze zich nog jaren redden.

Het geheim van een goed huwelijk

‘Echt ruzie hebben we nooit gehad’ geeft Cor aan, ‘Maar we hadden ook altijd een goede taakverdeling. ‘Achter’ was ik de baas, en in huis was het Marieke. Dat werkte perfect. Bij een meningsverschil was het duidelijk wiens wens uiteindelijk de doorslag gaf. Verder moet je er voor elkaar zijn, maar elkaar ook vrij laten en elkaar wat gunnen.’