Weerman Sible seit:”Ga voor een droge zaterdag en zondag”

Het was wel dreigend tijdens de laatste avond van de avondvierdaagse, maar de lopers hielden het toch droog.

LEMMER – Ik begin met een korte terugblik: Na een week waarbij de verwachting op woensdag niet helemaal uitkwam, denk ik niet dat veel mensen daar om hebben gemaald. Toch kijk ik wel kritisch terug op een verwachting wanneer die niet uitkomt. Er was bij geen enkele neerslagverwachting die elke 6 uur wordt bijgesteld verwacht dat we zoveel regen zouden krijgen. De verwachting was 5-10 mm, uiteindelijk viel er in de nacht van dinsdag op woensdag maar liefst 25 mm regen. Vanaf maandagochtend staat de week teller inmiddels op 44 mm regen (Ssakkenweer).

Dit weekend

Inmiddels liggen we op deze vrijdag op de grens van een groot neerslaggebied boven het vaste land van Europa. Het lagedrukgebied met veel buien wordt langzaam naar het oosten geduwd. De gangmaker achter deze duwpartij is een uit de kluiten gewassen hogedrukgebied op de oceaan. Het ligt vrijdag met het hart (de kern) net ten westen van Ierland. Omdat het hogedrukgebied nog net iets te ver weg ligt, kan ik voor vrijdag nog geen droogweer garantie geven.

Tussen beide grootmachten op het weertoneel staat er zaterdag een sterke noordnoordwesten wind. In combinatie met veel wolkenvelden zal het wat fris aanvoelen. Zaterdagmiddag wordt het hogedrukgebied ten westen van Ierland nog wat sterker waarbij het lagedrukgebied ten zuiden van Poznan ligt. Op zondag verandert er niet al teveel al lijkt de zon iets meer ruimte te krijgen.

Ten opzichte van de verwachting van afgelopen maandag kunnen we stellen dat het weekend iets beter weer brengt dan eerder werd berekend

Weekendverwachting

Vrijdag
Af en toe zon met vooral in de middag een enkele bui(en)
Er staat een matige noordnoordwesten wind kracht 4.
19 graden.

Zaterdag (frisse en sterke noorden wind)
Droog met veel wolkenvelden en niet al teveel zon.
Er staat wel een stevige noorden wind kracht 4-5(6)
19 graden.

Zondag (wat meer zon)
Droog met opnieuw een mix van wolken maar wel wat meer zon dan op de zaterdag.
Er staat een frisse noordnoordwesten wind kracht 4-5.
17 graden.

Ontwikkelingen voor de volgende week

Maandag houdt het hogedrukgebied ten westen van Ierland zijn buik wat in. Hierdoor krijgt een depressie ten noorden van Schotland iets meer speelruimte met een iets groeiende kans op een Noordzeebuitje.

Dinsdag krijgt de depressie ten noorden van Schotland een nog iets grotere vinger in de pap. De buienkans wordt bij ons nog ietsje groter. Toch hebben we geluk beste lezers want de depressie is gevuld met koude lucht. Je zult het niet geloven maar er gaat begin juni in het zuidwesten van Noorwegen zelfs sneeuw vallen. Ja, ja, dat kan allemaal anno 2024. De mensen aldaar hebben al een lange en koude winter achter de knopen.

Woensdag is het hogedrukgebied nog wat minder sterk en trekt zich nog verder terug in westelijke richting. Wij zijn overgeleverd aan de grillen van de depressie in het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen.
Dit brengt ons een echte Hollands weertype met zon, mooie buienwolken, soms een bui en vrij normale temperaturen voor begin juni.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Veel bewolking, soms wat zon.
Er is een kleine kans op een licht buitje.(Dit is nog onzeker)
De wind krimpt naar noordwest tot west kracht 3-4.
17 graden.

Dinsdag
Een afwisselingen van wolken, zon en een enkele bui.
Er staat een matige west- zuidwesten wind kracht 3-4.
Het wordt maximaal een graad of 17.

Doorkijkje lange termijn perioden zaterdag 8 t/m vrijdag 14 juni

In deze periode zie ik ook nog geen overgang naar warm en stabiel zomerweer. Het blijft wat wisselend met mooie zonnige perioden die worden afgewisseld door een bui. Zoiets heet modaal Nederland zomerweer.

Wist u dat?
Het 6 jaar geleden tijdens de laatste 10 dagen van mei 2018 knetterwarm was met een gemiddelde temperatuur overdag van maar liefst 26,7 graden. Dit jaar (2024) zijn we in dezelfde periode uitgekomen op 20,2 graden. Vorig jaar was het een tikkie minder zacht met gemiddeld 18,1, graden. We hebben eigenlijk recht op 16,6 graden. In de slotfase van 2006 was het koud met gemiddeld 15 graden.

Wist u dat?
Dat het vandaag 18 jaar geleden op 31 mei 2006 niet warmer werd dan 11,6 graden? Wat een kou beste mensen. In de warme slotfase van 2018 werd het op 31 mei 26,9 graden. Wat een verschil.

Wist u dat?
Dat 27 mei 2017 de laatste keer was dat de maand mei een tropische dag produceerde.

Wist u dat?
in de laatste 20 jaar de maand mei overdag 13 keer te warm verliep. Er waren 2 redelijk normale meimaanden en er waren 5 te koud. In de laatste 20 jaar waren er 11 meimaanden te nat.

Weerspreuk

Is de 1e juni twijfelachtig,
dan wordt de hele maand juni twijfelachtig.

Sible Waaijer