Weerman Sible seit:”Weekend met mooie droge perioden”

Prachtige wolkenpartijen. Foto Sible Waaijer

LEMMER – Eerst even een korte terugblik: Na een koud begin met op maandag een koude oostenwind was het een dag later allemaal anders. Dinsdag was hij daar eigenlijk. Wie zult u denken? De zon, hij was er vele uren, het kan echt nog beste lezers. Heerlijk toch. Ja, en toen kwam de donderdag dat was natuurlijk een beetje jammer en totaal niet nodig. Wat een natte verdrietige dag.

Weekendontwikkelingen

Op deze vrijdag ligt er een nieuwe depressie net ten noorden van het Ierse Dublin. Hij kijkt reikhalzend richting onze omgeving. De depressie heeft een zone met regen bij zich. In de loop van vrijdagmiddag en avond bereikt een gedeelte van deze regenzone ons gebied. De meest regen valt waarschijnlijk op de westkust, met een beetje geluk krijgen we in Lemmer een schampschot.

Zaterdag zien we dat de depressie richting het Engelse Birmingham trekt, een gebied met regen ligt dichtbij maar zal ons niet of nauwelijks gaan bereiken. In de nacht van zaterdag op zondag neemt de depressie de afslag Schotland. Dit levert in de nacht nog een beetje regen op.

Zondag trekt de depressie zich nog wat verder terug naar het noordwesten. Deze verplaatsing wordt veroorzaakt door de opbouw van hogedrukgebied in het zeegebied tussen Groenland en de Noordelijke IJszee.
Deze duwt de depressie terug, uit de moeder depressie boven de Britse Eilanden is een jonge telg geboren. Deze ligt boven de Alpen en breng daar regen en sneeuw. Bij ons lijkt het meest droog te blijven.

Weekendverwachting

Vrijdag-lange tijd droog
Overdag droog met een afwisseling van wolken en zon.
In de middag en avonduren kleine kans op een bui.
Er waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind kracht 4-5.
Met 10 graden is het zacht weer.

Zaterdag-lange tijd droog
Meest droog met een mix van veel wolken en zon.
In de tweede helft van de middag en avond opnieuw kans op een enkele bui.
De wind is weer matig, meest uit zuid tot zuidoostelijke richtingen kracht 3-4.
Met 11 graden is het aan de zachte kant.

Zondag-zeer zacht en rustig
Droog met een afwisseling van wolken en zon.
De wind is oostzuidoost kracht 3, in de middag draait de wind naar west noordwest kracht 3.
Het is nog wat zachter met 13 graden.

Ontwikkelingen na het weekend

Maandag ligt er nog altijd een depressie boven Ierland, deze zorgt daar voor een westelijke storm. Bij ons is er maandag zeker geen sprake van storm maar van rust. De wind en regen gaan ons niet bereiken.
Boven het noorden van Zweden wordt er met man en macht gesleuteld aan nieuw hogedrukgebied.

Dinsdag blijft er strijd tussen de Ierse depressie en het opbouwende hoog boven Zweden. De depressie wil nog altijd regengebiedjes onze kant opduwen, ik sluit niet uit dat we hier dinsdag nog wat last van krijgen.

Woensdag gooit het hogedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen zijn ankers uit. Het neemt de weerregie over en zorgt ervoor dat de Ierse depressie verder westwaarts de oceaan optrekt. Verder ligt er nog een depressie boven Roemenië. Deze werkt in samenwerking met het hogedrukgebied een noordoostelijke stroming in de hand.

Verwachting begin volgende week

Maandag-droog
Droog met vooral in de middag wat zon.
Wind draait later op de dag van westnoordwest naar noordoost kracht 2-3.
De wind is zuidelijk kracht 3-4.
Met 8 graden wordt het een tikkie minder zacht.

Dinsdag-weer wat nattigheid
Veel bewolking met vooral in de middag en avond wat gespetter.
De wind is variabel kracht 2-3.
Het wordt 9 graden.

Doorkijkje lange termijn-na dinsdag een serie droge dagen met een oostenwind en frisse nachten

In de tweede helft van week wordt het hogedrukgebied sterker waardoor de oostenwind sterker gaat worden. Er ontstaat een typische winterse setting maar ja het is nu te laat voor de schaatsliefhebbers. In het weekend van 9 en 10 maart zien we dat er vanaf de oceaan voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe aanval van depressies. De grote vraag zal worden of dit gaat lukken, de grote vraag is wie het sterkste gaat worden?

Conclusie is dat we vanaf dinsdag-woensdag een serie droge dagen krijgen met een oostnoordoosten wind. De zon zal wat meer ruimte krijgen, bij heldere momenten kan het in de nachten af en toe wat vorstig kan zijn. Het kan dus wat gaan opdrogen hoe mooi is dat beste lezers.

Wist u dat?
De afgelopen maand februari van 2024 de warmste was sinds de metingen. Met een gemiddelde van 7,5 graden was februari 2024 de warmste. Goede tweede is het jaar 1990 met 7,2 graden. Normaal hebben we recht op 3,2 graden. Wat een verschil met februari 1996 met een maandgemiddelde van -0,3 graden.

Wist u dat?
Het afgelopen maand februari twee keer tot wat lichte vorst kwam. Dat was op 8 februari en afgelopen dinsdag 27 februari. Vorig jaar 2023 kwam het zes keer tot lichte vorst. In februari 2020 vroor het geen enkele keer. In 2018 was het weer heel anders met maar liefst 21 vorstnachten.

Wist u dat?
Dat het vandaag 25 jaar geleden op 1 maart zeer nat was met maar liefst 25 mm regen.

Wist u dat?
Het op 1 maart 2003 lekker zacht weer was met 13 graden.

Wist u dat?
We op 1 maart 2005 aan de vooravond stonden van een enorm pak van 36 cm sneeuw. Wat er een dag later op 2 maart viel.

Wist u dat?
Het 6 jaar geleden op 1 maart 2018 extreem koud was

Weerspreuk

Kraait de haan te avond of te nacht,
dan wordt er ander weer verwacht.

Sible Waaijer