Fêste Grun is fantastische voorstelling

LEMMER – Een stampvolle theaterzaal van de Hege Fonnen afgelopen zaterdag heeft tot het bot genoten van de Friestalige voorstelling ‘Fêste Grun’. Theaterrotten en echtpaar Jan Arendz en Marijke Geertsma toonden eens en te meer aan, dat ze het toneelspel tot en met beheersen. Het stuk was overladen met fijnzinnige humor. De voice-over van Marijke verbond het verhaal samen met het mooie gitaarspel van Eddie Mulder.

Eerlijk nieuws

Journaliste Renate, die onderweg is naar een bijeenkomst, waar over de toekomst van het platteland zal worden gesproken, knalt met haar auto op een vluchtheuvel. Bij de eerste de beste boerderij belt ze aan. ‘Jij bent al de zoveelste die op de vluchtheuvel tot stilstand komt, zegt de boer die opendoet. ‘Een beerenburgje? Ik bel meteen het sloopbedrijf’. Boer Rein, die weduwnaar is, kan zich op de boerderij best redden, maar heeft wel te maken met alle huidige regels ten aanzien van onder andere de stikstofproblematiek. Ook baart hem de toekomst van de boerderij zorgen. De journaliste heeft moeite met de huidige manier van werken op de krant. Sensatie en nepnieuws zijn zo langzamerhand de belangrijkste items van de krant. Renate is van het eerlijke nieuws.

Sfeerbepalend

Tussen Renate en Rein ontstaat een prachtige en ontroerende aantrekkingskracht. Het onvermijdelijke tussen de twee ontrolt zich in een geweldig traag tempo. Nooit heb je als kijker het idee van ‘schiet nou eens op’. Nee, integendeel. Het is mooi om te zien hoe de liefde voor elkaar bij elk fragment toe neemt. Maar ook de onmogelijkheid zichtbaar is. Jan Arendz en Marijke Geertsma weten in deze pauzeloze voorstelling ruim anderhalf uur het publiek muisstil en met de nodige gniffels van begin tot eind te boeien. Ook mag het gitaarspel van Eddie Mulder vooral aan het eind van de voorstelling als sfeerbepalend voor de situatie van de twee geliefden genoemd worden. We hebben iets heel moois meegemaakt.

Thijs de Boer