Burgemeester sluit bedrijfspand aan de Boonen

Foto Canva Germany GmbH.

LEMMER – De burgemeester van de gemeente De Fryske Marren sluit het pand aan de Boonen 14 in Lemmer. Op 1 november 2023 werd daar een hennepkwekerij aangetroffen met 958 hennepplanten. Die werden volgens de gemeente in een professioneel en bedrijfsmatig opgezette kwekerij gekweekt. In de bedrijfswoning is verder 28kg aan hennepgruis aangetroffen. Gezien de opzet en de grootte was er sprake van een ernstige situatie, stelt de gemeente en op basis van de Opiumwet heeft de burgemeester het pand dan ook voor een jaar gesloten.

Die 12 maanden zijn volgens de gemeente noodzakelijk om de openbare orde te herstellen. Een lichtere maatregel zoals een waarschuwing of dwangsom is gezien de ernst van de situatie geen optie, zo stelt ze.

Grote kwekerij

Het OM classificeert een hennepkwekerij van 200 planten als groot. Deze kwekerij was vele malen groter. Bij een overtreding van de Opiumwet vanuit een woning wordt eerst gewaarschuwd tenzij sprake is van een ernstige situatie. In dit geval is er sprake van een ernstige situatie waardoor een sluiting noodzakelijk is om de orde te herstellen, zo valt in de stukken van de gemeente te lezen.

Bewoning

In de Basisregistratie personen staat een persoon op dit adres ingeschreven. Dit is echter iemand anders dan de persoon die tijdens de inval door de politie is aangetroffen en die naar eigen zeggen ‘oppasser’ was.

De ingeschrevene was voor de politie onvindbaar. Ook heeft hij niet gebruik gemaakt van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Het is volgens de gemeente aannemelijk dat deze persoon niet daadwerkelijk op het adres woont. Desondanks kan het zijn dat hij hier wel woont. In dat geval biedt de gemeente aan om te helpen bij het zoeken van een alternatief als daar noodzaak toe is. Dit wordt hem ook medegedeeld in de beschikking.

Verzegeld

De beschikking wordt per normale en aangetekende post met de eigenaar en de ingeschrevene verstuurd. Ramen en deuren worden verzegeld en aan de hand van plakkaten wordt duidelijk gemaakt dat het pand op last van de burgemeester gesloten is.