Idee voor de buurt? Maak kans op 1000 euro

De Piterstun was ook zo'n idee voor de buurt, maar er zijn er ongetwijfeld veel meer. De Piterstun heeft niet meegedaan aan Kern met Pit overigens.

LEMMER – Katalys (voorheen KNHM) organiseert elk jaar een wedstrijd voor buurt en wijken waarbij initiatieven kans kunnen maken op een geldbedrag van 1000,-. Wat ze hiervoor moeten doen? Het gaat om het realiseren van een buurt of wijkproject, dat binnen 1 jaar rond moet zijn. Dus bijvoorbeeld het opknappen van een speeltuin, aanleggen van een multifunctioneel beweegpark, een “samen aan tafel”-initiatief, vergroenen van je buurt of het organiseren van een festival.

Indienen

Initiatieven moeten hun project vóór 1 november indienen op de website www.kernmetpit.nl. Daarna worden de aanmelden doorgenomen om te zien of ze vallen binnen de voorwaarden. Als dit zo is, dan is er 20 januari 2024 een feestelijke startbijeenkomst. Gedurende het hele jaar kan het project een beroep doen op de adviseurs van Katalys, bijvoorbeeld als ze meer willen weten over financiering of hulp willen bij het meedenken over hun aanpak. Ook zijn via Katalys diverse workshops te volgen. En aan het einde van het jaar (of eerder) moet het project opgeleverd worden of gerealiseerd zijn. In de feestelijke afsluitingsbijeenkomst krijgt het initiatief €1000,-. Per provincie wordt ook nog een winnaar uitgekozen die de trofee Gouden Pit en nog eens een extra bedrag van €3000,- krijgt.

Zuiden van Friesland ondervertegenwoordigd

Katalys organiseert al jaren deze wedstrijd, alleen is het zuiden van Friesland nog wat ondervertegenwoordigd, vandaar dat ze het nu daar extra willen promoten. Op de website, is onder “projecten” te zien welke initiatieven afgelopen jaren hebben meegedaan, of zich al hebben ingeschreven voor 2024. “We zijn ervan overtuigd dat in Lemmer en omgeving ook hele mooie bewonersinitiatieven worden ondernomen en we hopen deze terug te zien bij Kern met Pit.”