Sible seit: “Weekend afwisselend zon en wolken”

LEMMER – De afgelopen nacht is de warme lucht verdreven. Dit ging gepaard met enkele buien die werden veroorzaakt door een groot lagedrukgebied dat zich uitstrekt van IJsland tot over Scandinavië. Er viel in mijn regenmeter 15 mm regen.

Vandaag (Vrijdag) wordt er boven Frankrijk een nieuw hogedrukgebied opgetuigd. Dit systeem zorgt voor een weekend met een vriendelijk weertype met regelmatig een lekker zonnetje. Toch zwabberen er op de Noordzee enkele buienlijntjes. Een enkele hiervan kan ons dit weekend zomaar bereiken. Verwacht er niet al te veel van beste lezers maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Weekendverwachting
Vrijdag
Een afwisseling van wolken en zon.
Er is nog een kleine kans op een buitje.
Er waait een matige zuidwesten wind, kracht 4.
Met 19 graden is het wat koeler.

 

Zaterdag
Droog. Naast wat wolken is er ook regelmatig zon.
De wind is zuidwestelijk, kracht 3-4.
Zaterdagavond wordt het bijna windstil.
Het wordt maximaal 21 graden.

 

Zondag
Regelmatig zon en een hele kleine kans op een licht buitje.
De wind is eerst zuidwestelijk, kracht 3.
In de middag vaker westelijk, kracht 3-4.
20 graden.

 

Volgende week gematigd zomerweer
Na het weekend spant een krachtig hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland zijn spierballen aan. Aan de andere kant zien we een lagedrukgebied het noorden van Scandinavië binnenwandelen. Tussen deze beide grootmachten krijgen we een periode met gematigd zomerweer. De wind waait de komende 10 dagen vaak uit het westen tot noordwesten. Uit deze hoek krijgen we geen grote zomerwarmte. Mocht het lagedrukgebied iets dichterbij komen dan kan er wel eens een bui vallen.
Veel regen verwacht ik ook volgende week niet.

 

Maandag
Regelmatig zon met een hele kleine kans op een licht buitje.
De matige wind is meest westelijk, kracht 3-4.
19 graden.

 

Dinsdag
Regelmatig zon en meest droog weer.
De wind is west tot soms noordwest, kracht 3-4.
19 graden.

 

Doorkijkje hele lange termijn
Ook in periode richting de periode 10-15 juli blijft het hogedrukgebied in de omgeving in eerste instantie op zijn post boven de regio Ierland/Engeland. Later in deze periode zou het hogedrukgebied iets gaan opschuiven richting Scandinavië. Mocht dat gaan gebeuren dat zou de warmere lucht weer wat terrein kunnen winnen. Conclusie; De eerste helft van juli zullen we het moeten doen met modaal Hollands zomerweer.

 

Wist u dat?
De afgelopen juninachten vrij warm zijn verlopen. Normaal is het in de nachten 11 graden. Dit jaar (2022) zijn we uitgekomen op 12,5 graad. Ook overdag leefden we boven onze stand in plaats van de normale 19 graden . De afgelopen maand (juni 2022) zijn we uitgekomen op 20,9 graden. Vorig jaar (2021) was het warmer met een gemiddelde dag temperatuur 22,1 graden.

 

Wist u dat?
Het 20 jaar geleden op 1 juli 2002 erg koel en winderig weer was. De temperatuur kwam niet hoger dan 15 graden.

 

Wist u dat?
Het op 1 juli 2015 juist erg warm was. Het was tropisch warm met 31  graden. Een dag later (2 juli) kwam er nog een ‘onsje bij’ met maar liefst 33 graden.

 

Weerspreuk
Geeft 1 juli regen, dan valt de hele maand tegen.
Is de eerste juli regenachtig, dan wordt de hele maand twijfelachtig.
Sible Waaijer