Het Lemster gehakt is terug: bij Spar Wesselius in Echtenerbrug

ECHTENERBRUG –  Toen Marten Wesselius moest stoppen met de Spar in Lemmer, verdwenen daarmee ook een aantal typische producten die door de consument altijd enorm werden gewaardeerd. Nu Marten franchisenemer is van de Spar in Echtenerbrug, kreeg hij steeds opnieuw een aantal vragen over onder andere het gehakt. “Mensen vroegen steeds of we het Lemster gehakt, het gemengde gehakt en het rundergehakt met dezelfde smaak als in Lemmer ook in de winkel hadden liggen. Ze misten het en wilden het graag weer kunnen kopen. Maar dat hadden we niet, want hier hebben we geen eigen slagerij meer.”

Kun je dat gehakt maken?

Maar wat niet is, kan misschien wel gemaakt bedacht Marten. Dus vroeg hij slagerij Veldman uit Joure waar toch al elke dag contact mee had over de levering van vlees, of deze die gehaktsoorten ook kon maken. De receptuur was er tenslotte nog wel. Maar nog belangrijker was dat Anton Mous, de voormalige slager van de Spar, de receptuur nog heel goed kende. Dus werd ook die gebeld. “En toen bleek dat Anton ook nog een neef van mijn vader was,” zegt Wim Veldman van slagerij Veldman daarover.

Proeven

Met al die informatie werden de gehaktsoorten gemaakt, maar vervolgens vooral geproefd. Door Marten en zijn personeel, maar ook door het personeel van Veldman. Hier en daar werden zaken wat bijgeschaafd, zeker als het ging om de kruidenverhoudingen. Maar wat er toen op het bord lag was wat Marten voor ogen had. Met de smaak die mensen gewend zijn. “Het gemengd gehakt was al direct goed. Toen ik daar van proefde, wist ik meteen dat dit de smaak was.

Lemster gehakt is uitzonderlijk en slager Anton Mous kende het geheim

”Het Lemster gehakt en het rundergehakt hadden nog wat bijschaven nodig, zegt slager Wim Veldman daarover. “Het Lemster gehakt is heel uitzonderlijk qua vlees/vetverhouding, maar ook qua kruidenmix. Eigenlijk vind je dat nergens anders.” Maar ook het rundergehakt dat ongekruid wordt verkocht, is eigenlijk heel ongewoon stelt hij.

Product ontwikkelen en BBQ

De slagerij uit Joure vond het trouwens een mooi project en iets wat ze anders eigenlijk nooit doen. “Er komt wel eens een particulier die een speciale kruiding wil. Maar echt zo’n product ontwikkelen, dat hadden we nog nooit gedaan.” Door de al innige samenwerking tussen de beide bedrijven was het niet moeilijk om ook dit proces samen in te gaan. Zo verzorgt de Jouster slager allerlei barbecue producten voor de Spar uit Echtenerbrug. “Ik app, geef de bestellingen door en het is geregeld. Of het nu gaat om een vleespakket voor 10 mensen of voor 100 mensen die nergens omkijken naar willen hebben. Want dat kan ook bij Veldman: die kan alles leveren. Dus niet alleen het vlees, maar ook alles wat verder nodig is voor een gezellige barbecue. Wie geheel ontzorgd wil worden, hoeft alleen de barbecue (die bij het pakket in zit) nog maar aan te zetten. De rest wordt dan allemaal door ons bij de deur afgeleverd. Inclusief salades, brood, gekoelde drankjes, vlees en dus de barbecue zelf.” Ook Veldman vindt dat die samenwerking prima werkt en dat de beide bedrijven elkaar perfect aanvullen.

Enorm werkgebied, lokaal en klanten uit Lemmer die meegingen

Spar Wesselius uit Echtenerbrug heeft ondertussen een enorm werkgebied als het om het leveren van diensten gaat. “Klanten die wij bij de Spar Lemmer hadden, zijn in veel gevallen meegegaan naar de nieuwe winkel. Maar we hebben nu ook een heel nieuw achterland, dat doorloopt tot Langelille. En dat komt toch vooral door de persoonlijke benadering en de service. ” Slagerij Veldman vindt dat eigenlijk wel logisch en geeft ook nog aan dat er door de samenwerking vooral lokale producten worden geleverd. “De koeien waar we vlees van leveren, staan op 10 kilometer afstand van onze slagerij. Lokaler krijg je het niet.” Marten voegt daaraan toe dat mensen de persoonlijke service die ze bij zijn winkel krijgen daarnaast heel erg waarderen. “Ook dat onderscheidt ons van de rest.”