Zonnepark Lemsterhoek kan 3/4 van Lemmer voorzien van stroom

LEMMER – In de stromende regen werd onlangs het zonnepark Lemsterhoek nabij Lemmer officieel geopend. Met 58.000 zonnepanelen wekt het door GroenLeven gerealiseerde zonnepark groene stroom op voor zo’n 8.000 huishoudens, ongeveer tweederde van Lemmer. Wethouder Irona Groeneveld van de gemeente De Fryske Marren en Kerabi Aslan, commercieel directeur van GroenLeven openden het zonnepark aan de ‘kust’ van het IJsselmeer met de aansluiting van de symbolische stekker.

Duurzame doelstellingen

Voor gemeente De Fryske Marren is de komst van het zonnepark een aanzienlijke bijdrage aan de duurzame doelstellingen van de gemeente. De Lemster mienskip profiteert bovendien omdat er een gebiedsfonds is opgericht. Samen met gemeente De Fryske Marren heeft GroenLeven een participatieovereenkomst gesloten, zodat de omgeving ook meeprofiteert van het zonnepark. GroenLeven geeft jaarlijks een financiële bijdrage aan het lokale duurzaamheidsfonds. Dit geld kan de gemeente inzetten voor maatschappelijke projecten en om de regio verder te verduurzamen. Ook konden omwonenden binnen een straal van 350 meter voordelig zonnepanelen en een omvormer aanschaffen. Zo konden zij hun eigen woning verduurzamen, dankzij een kortingsactie van GroenLeven. Hier is door 4 huishoudens gebruik van gemaakt.

Energiecoöperatie Gaasterland

Energiecoöperatie Gaasterland zal bovendien lokale groene stroom afnemen uit het park. Aan de noordzijde heeft de coöperatie een eigen installatie in het zonnepark. De coöperatie kan dit gebruiken om groene stroom op te wekken met eigen leden, volgens de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE, voorheen Postcoderoos).

Waar gaat de stroom heen?

De stroom wordt natuurlijk gewoon geleverd aan het net. Een Duits bedrijf dat over de hele wereld zonneparken heeft, heeft het park gekocht. GroenLeven onderhoudt het de komende 25 jaar. De stroom komt terecht bij Eneco.

Batterij

Omdat stroom overdag wordt opgewekt met zonnepanelen, is GroenLeven ook bezig met een batterij die de stroom kan opslaan en dan ‘s nachts kan afgeven. De verwachting is dat deze batterij in 2024 op het terrein staat.